2023-ban is rekordot döntöttek a zsarolóvírusok

​Tavaly minden korábbinál több zsarolóvírussal végrehajtott támadás történt világszerte. Az idei kilátások sem biztatóak.
 

A Corvus Insurance felmérése szerint 2023 során 68 százalékkal több olyan biztonsági incidens következett be, amelyekben zsarolóvírusok is szerephez jutottak. Az elsősorban kiberbiztosítási szolgáltatásokra specializálódott vállalat 4496 zsarolással egybekötött adatszivárgási esetről szerzett tudomást. (2022-ben ez a szám még "csak" 2670 volt).
 
Ugyancsak jelentős növekedés tapasztalható a zsaroló programokkal visszaélő kiberbandák számában is, hiszen e tekintetben 34 százalékos emelkedés volt kimutatható. Szakemberek szerint ennek leginkább az a magyarázata, hogy a netes alvilág nagyobb csoportjai elkezdtek feldarabolódni. Ehhez társul az is, hogy az interneten kiszivárgó ransomware forráskódokból egyre többen igyekeznek hasznot húzni. Erre az egyik legjobb példa a Babuk zsarolóvírus kódjának 2021-ben történt elérhetővé válása, amely mind a mai napig újabb és újabb károkozók megszületését eredményezi.
 
A Corvus Insurance szerint tavaly is sikerült a hatóságoknak, bűnüldöző szerveknek komoly lépéseket tenniük egyes hírhedt kiberbandák tevékenységének visszaszorítása érdekében, aminek hatása leginkább a negyedik negyedévben mutatkozott meg. Ekkor ugyanis 7 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a zsarolóvírus alapú támadások számában. Különösen az ALPHV/BlackCat banda, valamint a QakBot infrastruktúrájának megbénítása volt érezhető.
 
Jason Rebholz, a Corvus Insurance biztonsági vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy a kiberbandák nagyon gyorsan képesek újra szerveződni, és újjá építeni a hálózataikat. A tavalyi hatósági fellépések után már érezhető például a DarkGate és a PikaBot kártékony programok aktivitásának növekedése.
 

"Sajnos nincs idő az ünneplésre. A támadók gyorsan képesek reagálni, és átállni új kártékony programok használatára. Ez azt is jelenti, hogy mindenkinek ébernek kell maradnia"

- nyilatkozta Rebholz.
 
 1. 4

  Kritikus fontosságú hibajavítás vált elérhetővé a ChromeOS-hez.

 2. 3

  A ClamAV kapcsán egy közepes veszélyeségű sebezhetőségre derült fény.

 3. 3

  Az IBM két sebezhetőségről számolt be a WebSphere Application Server kapcsán.

 4. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 5. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 6. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 7. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 8. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 9. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 10. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség