A gyerekeket is meg kell óvni a webkamerás kémkedőktől

​A szinte már minden notebookban, okostelefonban, tabletben jelen lévő webkamerák a kiberbűnözők számára vonzó célpontot jelentenek, akik kémkedhetnek, megfigyelhetnek, zsarolhatnak.
 

A videohívások, a szelfik, a vlogolás, valamint telefonjaink és számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Viszont az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a szélhámosok is gyorsan felismerték, hogy miként használhatják ki azt, hogy kémkedésre alkalmas eszközök kerültek az asztalainkra és a zsebeinkbe.
 
Emiatt, ami a múltban paranoiának tűnhetett, ma már teljesen ésszerűnek bizonyul: néhány évvel ezelőtt, amikor Mark Zuckerbergről készült egy fotó, amelynek hátterében a leragasztott webkamerás laptopja is látható volt, nem sokan gondolták, hogy túlzásba esett volna. Éppen ellenkezőleg, kifejezetten ajánlott a webkamerák körültekintő használata, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.
 
Biztonsági szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kamerákat. Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten. Mindez még aggasztóbb akkor, ha belegondolunk abba, hogy a támadók gyerekeket is megpróbálhatnak ilyen módon kihasználni.
 
Ezért elővigyázatos szülőként érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:
 
 • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják a webkamerát, akkor mindig takarják le azokat.
 • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a "kikapcsolt".
 • Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat. Például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását.
 • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek.
 • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.
 • Mutassunk jó példát gyermekeink számára, és tartsuk be mi is ezeket a szabályokat!
 
 1. 4

  Kritikus fontosságú hibajavítás vált elérhetővé a ChromeOS-hez.

 2. 3

  A ClamAV kapcsán egy közepes veszélyeségű sebezhetőségre derült fény.

 3. 3

  Az IBM két sebezhetőségről számolt be a WebSphere Application Server kapcsán.

 4. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 5. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 6. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 7. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 8. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 9. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 10. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség