A legveszélyesebb banki vírusok toplistája

​A 2023-ban megjelent új, androidos vírusok megközelítőleg ezer különféle bank ügyfelének adatát és pénzét állították célkeresztbe.
 

A Zimperium mobilbiztonsági vállalat kutatói egy érdekes összeállítást készítettek a mobilvírusok kapcsán idén megfigyelhető trendekről. Egyben közzétették azon károkozók listáját, amelyek a banki adatokra nézve a legnagyobb kockázatot jelentették az elmúlt 12 hónapban.
 
A kutatás szerint a 2023-ban teljesen újonnan felbukkant, android kompatibilis banki trójai programok közül a legveszélyesebbek többsége alkalmas volt arra, hogy illetéktelen hozzáférést biztosítson a csalók számára az áldozatul eső felhasználók bankszámláihoz, és egyben segítették a bűnözőket abban, hogy a többfaktoros hitelesítést is meg tudják kerülni. Nem egy esetben pedig tranzakciók automatikus indítására is képesek voltak. Ezek az új szerzemények összességében 985 bankot szemeltek ki maguknak 61 országban. A TOP 10-es listájuk pedig a következőképpen fest:
 • Nexus
 • Godfather
 • Pixpirate
 • Saderat
 • Hook
 • PixBankBot
 • Xenomorph v3
 • Vultur
 • BrasDex
 • GoatRat
 
Érdekesség, hogy a fenti tíz károkozónak összesen 2100 különböző variánsát sikerült kimutatni az év során.
 
Régi vírus, nem vén vírus
 
A Zimperium nemcsak az újonnan felfedezett mobilvírusokat elemezte, hanem a korábbról már ismert kártékony programokat is. Ezek kapcsán a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy számos vírus jelentős fejlődésen ment keresztül az idén. Elsősorban a többfaktoros hitelesítések megkerülését, valamint a social engineering alapú támadások támogatását illetően bővültek a képességeik. Ugyanakkor több olyan kártevő is akadt, amelyekbe például távoli képernyőmegosztást biztosító funkció került.
 
A régebbi kártevők közül idén a legnagyobb fejlődés a Teabot, az Exobot, a Mysterybot, a Medusa, a Cabossous, az Anubis és a Coper nevű vírusok esetében volt megfigyelhető. Ezek a károkozók a legkülönbözőbb módokon ütötték fel a fejüket, például hamis üzleti és oktatási appok, segédprogramok vagy éppen játékok formájában.
 
A biztonsági cég azt is közölte, hogy a statisztikai adatai alapján mobilvírusokkal végrehajtott támadások legnagyobb számban az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Ausztráliában, Törökországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Németországban voltak kimutathatók.
 
 1. 4

  Kritikus fontosságú hibajavítás vált elérhetővé a ChromeOS-hez.

 2. 3

  A ClamAV kapcsán egy közepes veszélyeségű sebezhetőségre derült fény.

 3. 3

  Az IBM két sebezhetőségről számolt be a WebSphere Application Server kapcsán.

 4. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 5. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 6. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 7. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 8. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 9. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 10. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség