A nyílt forráskód biztonsági kockázatai

​A vállalatoknak muszáj kiemelt figyelmet fordítaniuk a szoftverekben rejlő sebezhetőségekre, mivel akár egyetlen biztonsági rés is óriási károkhoz vezethet.
 

Az üzleti életben gyorsan változnak a trendek és az elvárások, ami arra készteti a szoftverfejlesztő csapatokat, hogy olyan agilis gyakorlatokat alkalmazzanak, amikkel lépést tudnak tartani az igényekkel. Ezek az új megközelítések azonban nagy nyomást gyakorolnak a fejlesztőkre az alkalmazások gyorsabb létrehozásával és kiadásával kapcsolatban, akik ezért gyakran használnak nyílt forráskódú komponenseket annak érdekében, hogy időt és pénzt takarítsanak meg.
 
A Micro Focus szakértői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a nyílt forráskódú komponensek kockázatokat is hordoznak, hiszen ezekben is előfordulhatnak biztonsági hibák.
 
A szoftveres ellátási láncok menedzsmentjével foglalkozó Sonatype vállalat legutóbbi Open Source Index jelentése szerint a nyílt forráskódú projektek mindössze 11 százalékát tartják aktívan karban. A felmérés szerint átlagosan 8-ból 1 nyílt forráskódú szoftver letöltésénél jelen vannak már ismert kockázatok, bár a sebezhető verziók 96 százalékánál rendelkezésre áll a javított verzió is.
 
A nyílt forráskódú komponensek biztonságát ugyanúgy célszerű vizsgálni és rendszeresen tesztelni, mint a saját fejlesztésű kódokét. Természetesen e feladatok megkönnyítéséhez léteznek professzionális eszközök is, amelyek automatizálják a vizsgálatokat a teljes szoftverfejlesztési ciklusban. A forráskódok statikus elemzésével képesek azonosítani a biztonsági réseket, és veszélyességük szerint rangsorolni azokat. Az eredményeket pedig sebezhetőségi adatbázisokkal vetik össze. Mindezek mellett a kódelemzésekhez gépi tanulásra épülő módszereket is alkalmazhatnak.
 
 1. 4

  Kritikus fontosságú hibajavítás vált elérhetővé a ChromeOS-hez.

 2. 3

  A ClamAV kapcsán egy közepes veszélyeségű sebezhetőségre derült fény.

 3. 3

  Az IBM két sebezhetőségről számolt be a WebSphere Application Server kapcsán.

 4. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 5. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 6. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 7. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 8. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 9. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 10. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség