Adathalászok dolgát nehezítette meg a Bitwarden

A Bitwarden egy régóta várt fejlesztést jelentett be, amivel az automatikus kitöltési funkció vált ellenállóbbá az adathalász támadásokkal szemben.
 

A széles körben használt, nyílt forráskódú jelszókezelő, a Bitwarden kapcsán már régebb óta ismert egy olyan sebezhetőség, amely elsősorban az adathalászok dolgát képes megkönnyíteni. A technika alapvetően sok éve működőképes, de arra elsőként egy évvel ezelőtt a Flashpoint egyik biztonsági kutatója hívta fel a figyelmet. A trükk lényege, hogy a Bitwarden automatikus felhasználónév és jelszó kitöltésére szolgáló funkciója weboldalakba ágyazott IFRAME-kódokkal olyan módon manipulálható, hogy felhasználó bizalmas hitelesítő adatai végül a csalók kezébe kerülhetnek. 

Tavaly a Bitwarden fejlesztői először egy figyelmeztetést építettek a funkcióba, amellyel tájékoztatták a felhasználót az automatikus kitöltés veszélyeire. Nem sokkal később pedig egy olyan megszorítással éltek, amelynek révén a szoftver csak akkor töltötte ki a problémás IFRAME-ben lévő beviteli mezőket, ha az IFRAME a legitim weboldal domainje alól származó tartalmat jelenített meg. 

Még egy csavar

Ahogy sok Bitwarden felhasználót, úgy az alkalmazás fejlesztőit sem nyugtatta meg teljes mértékben a fenti megoldás, ezért egy újabb védelmi mechanizmus került a rendszerbe. Ennek lényege, hogy - beállítástól függően - a Bitwarden csak akkor tölti ki a korábban mentett bejelentkezési adatokat, ha a felhasználó előbb belekattint a megfelelő beviteli mezőbe. Ezáltal elkerülhetővé válhat, hogy a Bitwarden úgy adjon meg adatokat, hogy azt a felhasználó esetleg nem veszi észre. 

A fejlesztők jelezték, hogy mielőtt elérhetővé tették az új opciót, azelőtt számos sebezhetőségi tesztet hajtottak végre külső szakértők bevonásával, hogy az esetleges biztonsági réseket még időben fel tudják tárni. A megoldás pedig mostanra érett meg arra, hogy nyilvánosan, mindenki számára használhatóvá váljon. 


Az automatikus kitöltési funkció - az új opcióval egyetemben - a Beállítások menüben szabható testre.
 
 1. 4

  Kritikus fontosságú hibajavítás vált elérhetővé a ChromeOS-hez.

 2. 3

  A ClamAV kapcsán egy közepes veszélyeségű sebezhetőségre derült fény.

 3. 3

  Az IBM két sebezhetőségről számolt be a WebSphere Application Server kapcsán.

 4. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 5. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 6. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 7. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 8. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 9. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 10. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség