Androidos mobilokon kémkedik a RatMilad vírus

​A RatMilad nevű kártékony program az androidos készülékek kémlelésére termett.
 

Az Android esetében sajnos nem számítanak ritka jelenségnek azok a kártékony alkalmazások, amelyek adatlopásra és egyéb jogosulatlan műveletek végrehajtására alkalmasak. Ezen szerzemények esetében is jól megfigyelhető, hogy a vírusírók töretlenül fejlesztenek, és egyre alattomosabb appokkal rukkolnak elő. Elmondható mindez a RatMilad mobilvírus készítőiről is, akik sajnos alaposan kitettek magukért.
 
A RatMilad egy igen hatékonyan rejtőzködő trójai program, amelynek elsődleges célja, hogy értékes adatokat lopjon a fertőzött mobil készülékekről. A károkozó jelenleg egy virtuális telefonszámok generálására alkalmas alkalmazás révén terjed egyebek mellett Telegramon keresztül. Emellett a készítői egy külön weboldalt is létrehoztak hozzá, amelyen NumRent néven terjesztik a nemkívánatos appjukat. Nyilván a károkozó kódja a jövőben egyéb szoftverekben is feltűnhet, ezért nem kizárólag a NumRent nevű programmal kell óvatosan bánni. Az viszont jó hír, hogy egyelőre semmiféle jel nem utal arra, hogy a RatMilad a hivatalos Google Play áruházba is bekerült volna.
 
Amikor a RatMilad feljut egy mobilra, akkor azon különféle engedélyeket kér a felhasználótól. Ezt követően a háttérbe vonul, és onnan végzi a tevékenységét. A káros app egyebek mellett az alábbi adatok összegyűjtésére alkalmas:
 • MAC-cím
 • SMS üzenetek
 • telefonkönyvi bejegyzések
 • híváslista
 • vágólap tartalma
 • felhasználói fiókok
 • telepített alkalmazások listája
 • SIM-kártyához tartozó adatok
 • fájllista
 
A kártékony program az adatlopás mellett képes fájlműveletek végrehajtására (például fájltörlésre), fájlok feltöltésére, valamint a fertőzött készülék mikrofonjával való hallgatózásra.
 
A Zimperium biztonsági cég kutatói szerint a RatMilad jelenleg elsősorban a Közel-Keleten hódít, de mindez nem jelenti azt, hogy máshol nem ütheti fel a fejét.
Vélemények
 
 1. 4

  A QNAP újabb biztonsági frissítéseket adott ki.

 2. 3

  A GNU glibc kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

 3. 3

  A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség