Átvette a hatalmat a Trickbot trójai

​Februárban a vírusok toplistájának élére az a Trickbot trójai került, amely már korábban is sok kárt okozott.
 

A Check Point Research kiadta legújabb, 2021 februárjára vonatkozó biztonsági elemzését a legfertőzőbb számítógépes vírusokról. A kutatók jelentése alapján a Trickbot első alkalommal került vezető pozícióba - januárban még a harmadik helyen állt a kártékony programok listáján. Az élre kerülésében szerepe volt annak, hogy az Emotet botnet januári leállítását követően a kiberbűnözők újabb károkozók felé fordultak, és többek között a Trickbotot kezdték mind nagyobb számban bevetni. 

Februárban a Trickbot olyan spamkampányokban jutott szerephez, amelyek leggyakrabban a jogi, valamint a biztosítási szektor felhasználóit állították célkeresztbe, és kártékony ZIP-fájlok letöltésére, illetve megnyitására ösztökéltek. Ezek a fájlok egy ártalmas JavaScript kódot tartalmaztak, amelynek lefuttatását követően további károkozók kerültek fel az érintett PC-kre.

"Egy fontos fenyegetést kivontunk a forgalomból, de sok másik megmaradt, melyek továbbra is nagy kockázatot jelentenek világszerte a hálózatok számára. Ennek megfelelően a szervezeteknek robusztus biztonsági rendszerekkel kell rendelkezniük annak érdekében, hogy képesek legyenek megvédeni hálózataikat, és minimalizálni tudják a kockázatokat. Az alkalmazottak átfogó képzése is meghatározó fontosságú: képesnek kell lenniük a Trickbot és más kártékony programok által terjesztett rosszindulatú e-mailek beazonosítására"

- mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research igazgatója. 

Februárban sok gondot okozott még a Qbot banki trójai program, amely adatlopásra alkalmas, és meglehetősen hatékonyan képes megkerülni a védelmi alkalmazásokat. Emellett sok fertőzött számítógépen tűnt fel a kriptobányászatra alkalmas XMRig is. Az androidos készülékeket pedig legtöbbször a Hiddad, az xHelper és a FurBall károkozók veszélyeztették. Ezek leginkább nemkívánatos hirdetések megjelenítésére, illetve adatszivárogtatásra alkalmasak.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome 90-es verziójának megjelenésével 19 biztonsági rés vált befoltozhatóvá.

  2. 4

    Az Adobe több mint egy tucat biztonsági hibát szüntetett meg az Acrobat és a Reader alkalmazásaiban.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség