Az internetes csalások árulkodó jelei

Korántsem könnyű időben észlelni, amikor internetes csalók látókörébe kerülünk.
 

Sok csaló van jelen a kibertérben, akik csak arra várnak, hogy ellopják a felhasználók adatait és pénzét. Az ESET kiberbiztonági szakértői összegyűjtötték azokat az intő jeleket, amelyek segíthetnek időben felismerni az átveréseket.
 
A legjobb stratégia mindig a megelőzés. De mi is csak emberek vagyunk, ellenfeleink pedig egyre találékonyabbak és elszántabbak. Tökéletesnek tűnő áloldalakat készítenek, miközben mára nyelvtani szempontból is sokat fejlődtek az átverések. Ezért mindig fel kell készülnünk a gyors cselekvésre egy esetleges csalás esetén, hogy minimalizáljuk a károkat.
 
Néhány esetben rögtön nyilvánvaló, hogy valami baj történt, például rákattintunk egy adathalász linkre, és a másodperc töredéke alatt tudatosul, mit tettünk. Más esetekben azonban kevésbé nyilvánvaló, hogy áldozatokká váltunk.
 
5 árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk
 
Szokatlan tranzakciók. Amennyiben (pénzügyi) adataink csalókhoz kerülnek, egyszerűen felhasználhatják azokat fizetési csalásokhoz, amelyekről leginkább a bankszámlánkon tapasztalható szokatlan aktivitás révén értesülhetünk.
 
A megvásárolt termék nem érkezett meg. A csalók általában drága termékeket hirdetnek az interneten erősen nyomott áron. Ilyenkor a kínált áru valószínűleg nem is létezik, és csak a vevő pénzének megszerzése a cél.

Eltűnik a "romantikus ismerős". A társkereső csalók online ismerkednek áldozatukkal. Gyakorta pénzt kérnek különböző valótlan dolgokra, például orvosi számlákra vagy állítólagos utazási költségekre. Ha az áldozat később visszakérné a pénzét vagy már sokadszorra nem hajlandó többet utalni, akkor a csalók egyszerűen eltűnnek, és soha többé nem lehet hallani felőlük.

Nem sikerül belépni a felhasználói fiók(ok)ba. A bejelentkezési adatok megszerzésével a csalók hozzáférnek a fiókjainkhoz, és megváltoztathatják a jelszavainkat.
 
Nem tudunk pénzt kivenni a kripto befektetéseinkből. A felhasználót jellemzően nagy hozammal kecsegtető befektetési lehetőségekkel győzik meg, amikor viszont az ügyfél ki akarja venni a pénzét, a csalók eltűnnek.
 
Ahhoz, hogy a jövőben jobban fel legyünk készülve, és hatékonyabban tudjuk megelőzni a kibertámadásokat, Csizmazia-Darab István, az ESET kiberbiztonági szakértője szerint érdemes átgondolni az alábbiakat:
 
 • Cseréljünk jelszót. Használjunk erős, egyedi jelszavakat, amelyeket ideális esetben megbízható jelszókezelő tárol.
 • A két- vagy többfaktoros hitelesítés nagyobb védelmet biztosít az adathalászokkal és a csalókkal szemben.
 • Rendszeresen frissítsük, és tartsuk naprakészen az eszközeinket, szoftvereinket.
 • Ne mentsük el a személyes, pénzügyi adatokat online fiókokba, böngészőkbe.
 • Gondoskodjunk arról, hogy minden eszközünk és számítógépünk megbízható forgalmazótól származó, kártékony szoftverek elleni védelemmel rendelkezzen.
 • Használjunk megbízható biztonsági megoldást minden eszközünkön.
 • Informálódjunk a legújabb csalásformákról, a védekezés módjairól.
 • Ne kapkodjunk, ne hagyjuk sürgetni magunkat!
Vélemények
 
 1. 4

  A QNAP újabb biztonsági frissítéseket adott ki.

 2. 3

  A GNU glibc kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

 3. 3

  A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség