Bicskanyitogató trükkel szedik áldozataikat a netes csalók

​A netes csalók legújabb akciója nagyon alattomosra sikerült. Miközben ellopják az áldozataik adatait, azzal hitegetik őket, hogy adatszivárgás miatt kártérítést igényelhetnek.
 

A Kaspersky biztonsági cég szakemberei egy új módszert lepleztek le, amellyel a csalók az adatvédelemmel kapcsolatos bosszúságokat igyekeznek kiaknázni. Olyan weboldalakat hoztak létre, amely azt állítják, hogy az USA Kereskedelmi Bizottsága által létrehozott egyik adatvédelmi kezdeményezéshez kapcsolódnak. Ennek a kezdeményezésnek a célja, hogy kártérítést nyújtson azoknak, akik személyes adatok kiszivárgásában voltak érintettek, azaz kiberbűnözők áldozatává váltak.
 
Az érdeklődők számára a weboldal felajánlja a lehetőséget, hogy mindenki ellenőrizhesse, hogy kiszivárogtak-e az adatai. Ehhez az érintettnek meg kell adnia a vezetéknevét, a keresztnevét, a telefonszámát és a közösségi média fiókjait. Miután ez megtörténik, egy figyelmeztetés jelenik meg arról, hogy a felhasználó adatai kiszivárogtak (ezek az adatok lehetnek fotók, videók és egyéb személyes adatok), ami a csalók állítása szerint több ezer dollár összegű kártérítésre jogosítja az illetőt. Az elkövetők azonban nemcsak arra kérik a felhasználót, hogy írja be bankkártyája adatait az összeg „kézhezvételéhez”, hanem még az érintettnek a társadalombiztosítási számát is meg kell adnia, ami különösen az USA-ban igencsak kapós adatnak számít.
 
Akár helyes társadalombiztosítási számot ad meg a felhasználó, akár nincs is neki, a weboldal minden esetben hibát jelez, és felajánlja egy ideiglenes azonosító megvásárlásának lehetőségét 9 dollárért. Amennyiben az áldozat elfogadja ezt, akkor átirányítják őt egy orosz vagy angol nyelvű fizetési űrlapra, amelyen a vételár a nyelvnek megfelelően rubelben vagy dollárban van feltüntetve. Az űrlap nyelve a potenciális áldozat IP-címétől függ.
 

"A csalók valószínűleg orosz anyanyelvűek, legalábbis erre enged következtetni az a tény, hogy a befizetést leginkább rubelben kérik. Az ajánlatokban szereplő csalik különbözőek: ajándékok, felmérések, titkos nyugdíj-megtakarítások vagy akár részidős munka taxis diszpécserként. A lényeg azonban mindig ugyanaz: egy szaftos, könnyű pénzhez jutást ígérő ajánlat, amelyet egy olcsó szolgáltatás megvásárlásának ajánlata követ, ami lehet jutalék, foglaló vagy akár egy ideiglenes társadalombiztosítási szám is. A legújabb módszer azonban egy igencsak aktuális problémára épül: a csalók az adatok kiszivárgásáért kínálnak kártérítést"

- fejtette ki Tatjana Szidorina, a Kaspersky biztonsági szakértője.
 
Fontos, hogy ne bízzon meg a pénzfizetést ígérő ajánlatokban. Keressen rá az adott szervezetre, hogy tényleg létezik-e, és ha igen, akkor vizsgálja meg alaposan a weboldalát. Figyeljen a nyelvhelyességre: egy jó hírű szervezet nem tesz közzé helyesírási hibákkal teli szöveget. Emellett sokat segíthetnek azok a védelmi megoldások, amelyek az adathalászat ellen is képesek fellépni. Végül nem szabad megfeledkezni arról a mondásról, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is az.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zyxel további eszközök esetében mutatott ki egy biztonsági rést.

  2. 3

    A WireShark esetében négy biztonság rés befoltozása vált szükségessé.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Jelszavak helyett használjunk jelmondatokat

A szakértők és az FBI szerint könnyebben meg tudjuk jegyezni őket, mint a speciális karaktereket is tartalmazó jelszavakat, és sokkal erősebbek is.

Hogyan adhatunk túl régi készülékeinken biztonságosan?

Évente több mint 4000 Eiffel-toronynyi elektronikai hulladék keletkezik világszerte, ezért egyáltalán nem mindegy, mit teszünk akkor, ha egy új laptophoz, okostelefonhoz vagy táblagéphez jutunk.

hirdetés
Közösség
1