Biztonsági frissítések: mozgalmasan telik a hét

Összegyűjtöttük, hogy az elmúlt napokban mely cégek adtak ki biztonsági hibajavításokat széles körben használt szoftverekhez. Bőven akad frissíteni való.
 

A Microsoft a szeptemberi hibajavító kedden összesen hatvan biztonsági rést foltozott be, amelyek közül kettőt már eddig is aktívan kihasználtak a kiberbűnözők a támadásaik során. A feltárt sebezhetőségek közül három kapott kritikus veszélyességi besorolást. A legtöbb sérülékenység jogosultsági szint emelés kockázatát hordozza, azaz jogosulatlan műveletvégrehajtást tehetnek lehetővé. Ugyanakkor 16 hiba jogosulatlan távoli kódfuttatást is elősegíthet, miközben akadnak adatszivárogtatásra módot adó rendellenességek is.
 
A legtöbb hibajavítás ezúttal is a Windows-hoz érkezett. Ezek közül kiemelendő az a javítás, amely a Windows MSHTML távoli kódfuttatást lehetővé tevő sebezhetőségét szünteti meg. Ez a nulladik napi hiba a múlt héten váltott ki nagyobb visszhangot, amikor kiderült, hogy a kihasználásával speciálisan szerkesztett Word dokumentumok révén tetszőleges DLL-állományokkal lehet végrehajtani károkozásokat. A Microsoft az MSHTML-t érintő sebezhetőség mellett a DNS-kapcsán is javított egy nulladik napi hibát, ami jogosultsági szint emelés kockázatát veti fel.
 
A szeptemberi hibajavító kedd - a Microsoft háza táján - szolgált még frissítésekkel az Office, a Visual Studio, a SharePoint és az Azure kapcsán is. Az Office esetében az érintett alkalmazások listáján szerepel a Word, az Excel, az Access és a Visio.
 
Google Chrome frissítések
 
A Google fontos biztonsági frissítést tett elérhetővé a Chrome webböngészőhöz. A 93.0.4577.82-es verzió tizenegy hibajavítást hozott magával, amelyek közül kettőről elmondható, hogy nulladik napi sérülékenységeket szüntet meg. A két legkockázatosabb hiba a V8 JavaScript motor, valamint az Indexed DB API kapcsán merült fel. Frissítésre a Windows, a Linux és a macOS kompatibilis kiadások esetében is szükség van.
 
Adobe foltozgatás
 
Az Adobe sem maradt ki a szeptemberi hibajavító keddből. A cég fejlesztői szinte az összes széles körben használt alkalmazásukhoz adtak ki hibajavításokat. A legtöbb sérülékenységet az Acrobat és a Reader szoftverekben kellett orvosolniuk, de egyebek mellett az alábbi alkalmazások sem maradtak ki a foltozgatásból:
 • Adobe Photoshop
 • Adobe Experience Manager
 • Adobe Genuine Service
 • Adobe Digital Editions
 • Adobe Premiere Elements
 • Adobe Creative Cloud Desktop Applications
 • Adobe ColdFusion
 • Adobe Framemaker
 • Adobe InDesign
 • Adobe InCopy
 • Adobe Premiere Pro
 
A cég által kiadott javítások között olyanok is vannak, amelyek kritikus veszélyességű, jogosulatlan távoli kódfuttatást lehetővé tevő hibák megszüntetésére alkalmasak.
 
Apple foltok
 
A héten az Apple soron kívüli biztonsági frissítésekkel rukkolt elő, amelyek révén megszüntethetővé vált a Pegasus botrányhoz kötődő (FORCEDENTRY exploittal kihasználható) sebezhetőség. Emiatt egyebek mellett az iPhone és az iPad készülékek, valamint a macOS frissítésére is érdemes figyelmet fordítani.
 
A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
 1. 4

  A Go programozási nyelv esetében egy biztonsági hiba megszüntetésére nyílt lehetőség.

 2. 4

  Az Oracle Fusion Middleware frissítésével több tucat sebezhetőséget lehet megszüntetni.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
​Agresszív zsarolóvírus-taktikákról számolt be az ESET

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit.

Az 5 leggyakoribb, tinédzsereket célzó csalási módszer

A hamisított designer termékektől a „túl jó ahhoz, hogy igaz legyen” típusú állásajánlatokig – íme, öt gyakori trükk, melyekkel a csalók a kamaszok pénzét és személyes adatait próbálják megszerezni.

hirdetés
Közösség