Ekkora kár még soha nem érte az amerikai felhasználókat

Az elmúlt évben az amerikai állampolgárok minden korábbinál nagyobb kárt szenvedtek el az online csalások és visszaélések következtében.
 

Az FTC (Federal Trade Commission) minden évben kiad egy jelentést arról, hogy a megelőző 12 hónap során milyen trendek figyelhetők meg a kiberbűnözés kapcsán. A 2023-ra vonatkozó adatok sajnos nagyon lehangoló képet festenek, és egyértelműen mutatják, hogy még nagyon sok a teendő a védelem oldalán.
 
Az FTC szerint az amerikaiak tavaly összességében több mint 10 milliárd dollárost kárt szenvedtek el különféle online csalások és kibertámadások következtében. Ez 14 százalékos növekedésnek felel meg 2022-höz képest.
 
A leggyakrabban olyan csalók környékezték meg a felhasználókat, akik megszemélyesítéses támadásokat hajtottak végre, és gyakorta ismert cégek vagy kormányzati szervek, intézmények nevével éltek vissza. Ugyanakkor majdnem ugyanilyen nagyságrendben voltak kimutathatók online kereskedelemmel kapcsolatos csalások is, amik nem ritkán különféle mondvacsinált nyereményjátékok révén következtek be.
 
Tavaly sok problémához vezettek azok a csalási formák is, amik nem létező álláslehetőségekkel hitegették a felhasználókat.
 
Az FTC kiemelte, hogy ugyan a befektetési csalások nem kerültek a leggyakoribb alvilági technikák közé, ennek ellenére ezek okozták a legtöbb anyagi kárt: több mint 4,6 milliárd dolláros veszteséget. Még aggasztóbb, hogy ez 21 százalékos növekedésnek felel meg a megelőző évhez képest, vagyis ez a kategória különösen intenzív odafigyelést és fellépést igényel.
 
Az FTC kifejtette, hogy a digitális eszközök minden korábbinál egyszerűbbé teszik a csalásokat, támadásokat, ami meg is látszik a fenti, lehangoló eredményekben.
 
 1. 4

  Kritikus fontosságú hibajavítás vált elérhetővé a ChromeOS-hez.

 2. 3

  A ClamAV kapcsán egy közepes veszélyeségű sebezhetőségre derült fény.

 3. 3

  Az IBM két sebezhetőségről számolt be a WebSphere Application Server kapcsán.

 4. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 5. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 6. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 7. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 8. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 9. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 10. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség