Eladósorba került a Knight zsarolóvírus

Az egyik alvilági internetes fórumon eladásra kínálják a Knight zsarolóvírus forráskódját. Ez pedig végül a kártékony program további fejlődéséhez vezethet.
 

Amikor egy ismertebb ártalmas program forráskódja kikerül az internetre, vagy azt elkezdik árulni a készítői, akkor az mindig különös figyelmet érdemel. Ilyenkor ugyanis az adott károkozó fejlesztése új lendületet vehet, ami még veszélyesebbé teheti azt.
 
A KELA biztonsági cég elemzői nemrégen bukkantak rá az egyik hackerfórumon arra a hirdetésre, amely a Knight zsarolóvírus forráskódját reklámozta. Az ismeretlen eladó az árat ugyan nem közölte, de jelezte, hogy a forráskódot mindössze egy példányban, egy vásárlónak fogja eladni (minden bizonnyal annak, aki a legtöbbet kínálja a szerzeményért). A vásárló megkapja a Knight 3.0 forráskódját és a kapcsolódó webes rendszerek minden elemét.
 
A Knight első változata tavaly nyáron jelent meg, míg a most áruba bocsátott, 3.0-ás kiadás novemberben kezdett terjedni. A zsarolóvírus viszonylag nagy ismertségre tett szert, amit elsősorban azzal ért el, hogy a támadók kezébe egy egyszerűen, több platform alatt is használható fegyvert adott. A legújabb variánsa alkalmas Windows, macOS, Linux rendszerek térdre kényszerítésére, titkosítására, valamint adatszivárogtatásra is. Emellett képes a VMware ESXi alapú virtualizált környezetekben történő pusztításra.
 
A biztonsági szakértők szerint a Knight eddig legalább 50 jelentősebb támadáshoz járult hozzá. A fentiek viszont azt sugallják, hogy a terjesztői most felhagynak a ténykedésükkel, és utoljára még megpróbálnak további pénzt bezsebelni a szerzeményükből.
 
 1. 4

  Kritikus fontosságú hibajavítás vált elérhetővé a ChromeOS-hez.

 2. 3

  A ClamAV kapcsán egy közepes veszélyeségű sebezhetőségre derült fény.

 3. 3

  Az IBM két sebezhetőségről számolt be a WebSphere Application Server kapcsán.

 4. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 5. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 6. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 7. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 8. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 9. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 10. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség