Emberi életet követelt a legdurvább zsarolóvírus

​A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege.
 

Az ESET beszámolója szerint a harmadik negyedévben a céges hálózatok esetében a távoli asztali kapcsolatok (RDP) jelentették a fő kockázatot. Az ilyen jellegű támadási kísérletek száma 37 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A nagyarányú növekedés vélhetően annak a következménye, hogy a világjárvány idején egyre több, nem megfelelő védelemmel rendelkező (home office) kliens csatlakozott az internethez.
 
Az ESET jelentéséből az is kiderül, hogy a zsarolóvírusok történetében ebben a negyedévben találkoztak először olyan incidenssel, amikor egy támadást emberölésként vizsgáltak, miután meghalt egy zsarolóvírus által megtámadott kórház betege. Már a korábbi kórházi támadásoknak is drasztikus hatásai voltak: a lekapcsolt levelező szerverek miatt csak telefonon folyhatott a kommunikáció, csak személyesen lehetett leleleteket átvenni, akadozott a betegfelvétel, illetve a leállások miatt műtéteket kellett elhalasztani. Azonban halálesetek az előző incidenseknél nem történtek.
 
Ismét beindult a bányászat
 
A harmadik negyedév másik meglepő fordulata a kriptobányászat újjáéledése volt, ami korábban hét egymást követő negyedévben is csökkenő tendenciát mutatott. Emellett újból színre lépett az Emotet trójai. Sőt az androidos kéretlen reklámok és a banki kártevők számának folyamatos növekedése mellett nem csitult, sőt folyamatosan növekedett a kéretlen e-mailek száma is. A spamek esetében leggyakrabban futár és logisztikai vállalatok nevével visszaélve küldtek megtévesztő üzeneteket a csalók. A kéretlen levelek gyakorta csatolmányokat vagy kártékony weboldalakra mutató hivatkozásokat tartalmaztak.
Vélemények
 
  1. 3

    A GitLab egy közepes veszélyességű sérülékenységet orvosolt.

  2. 5

    A SonicWall egy súlyos, nulladik napi sebezhetőségről számolt be.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség