Ez a kémprogram mindent meglovasított a mobilokról

​Hamis áruházakban terjedt az a SpyC23.A nevű kémprogram, amely tulajdonképpen bármit képes ellopni a fertőzött, Android kompatibilis készülékekről.
 

Az ESET szakemberei akkor kezdtek nyomozni a rosszindulatú szoftver után, amikor az egyik kutató a Twitteren beszámolt egy addig ismeretlen androidos kártevőről, még 2020 áprilisában. "Közös elemzésünk során kiderült, hogy ez a kártékony szoftver az APT-C-23 fegyvertárának része: a mobilos kártevőjük egy új, továbbfejlesztett verziója" - mondta Lukáš Štefanko, a biztonsági cég kutatója.
 
A kémprogramra egy problémás áruházban találtak rá, ahol első ránézésre hitelesnek tűnő alkalmazások mögött bújt meg. "Amikor megvizsgáltuk a Google Play-nek látszó hamis boltot, kártékony és tiszta elemeket is találtunk benne. A rosszindulatú szoftver olyan alkalmazásokban rejtőzött el, mint az AndroidUpdate, a Threema és a Telegram" - tette hozzá Štefanko.
 
A támadók megtévesztéssel vették rá az áldozatokat arra, hogy különféle engedélyeket adjanak a rosszindulatú szoftvernek. Az engedélyek jóváhagyása után a kártevő többféle kémtevékenységet végzett, követve a vezérlőszerverétől kapott utasításokat. A hangrögzítésen, a hívásnaplók, SMS-ek és névjegyek szűrésén, illetve a fájlok ellopásán túl a SpyC23.A az üzenetküldő alkalmazások értesítéseit is meg tudta kaparintani, telefonhívásokat rögzített és blokkolhatott olyan értesítéseket, amik az Android beépített biztonsági alkalmazásaitól érkeztek.
 

"Azt tanácsoljuk az Android-felhasználóknak, hogy a kémprogramokkal szembeni biztonságuk megőrzése érdekében csak és kizárólag az eredeti, hivatalos Google Play áruházból töltsenek le alkalmazásokat, alaposan ellenőrizzék az engedélykéréseket, és használjanak megbízható, naprakész mobilos biztonsági megoldásokat"

- javasolta Štefanko.
Vélemények
 
  1. 3

    A GitLab egy közepes veszélyességű sérülékenységet orvosolt.

  2. 5

    A SonicWall egy súlyos, nulladik napi sebezhetőségről számolt be.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség