FBI: minden korábbinál brutálisabb károkat okoztak a kiberbűnözők

Minden korábbinál nagyobb károkat okozott a kiberbűnözés a tavalyi évben indított támadások révén.
 

Az FBI kiberbiztonsági részlege az IC3 (Internet Crime Complaint Center) közzétette a 2022-re vonatkozó azon jelentését, amelyben egyebek mellett a kiberbűnözők által okozott károk mértékét elemzi, illetve vizsgálja az ezzel kapcsolatos trendeket. A jelentés sajnos lehangoló megállapításokat is tartalmaz. 

A szakemberek összesítése alapján tavaly több mint 800 ezer kiberbiztonsággal összefüggő bejelentés érkezett az FBI-hoz, amelyek kapcsán több mint 10 milliárd dolláros kárérték adódott. Noha ez kevesebb, mint az egy évvel korábbi bejelentésszám (akkor több mint 847 ezer panasz érkezett a szervezethez), de a kárérték egy év alatt 6,9 milliárd dollárról 10,3 milliárdra ugrott. Mindez összhangban áll azokkal a trendekkel, amelyek szerint a kiberbűnözők egyre inkább célzott, számukra nagyobb haszonnal kecsegtető támadásokat indítanak. 

Az FBI összeállítása szerint a kibertámadások és incidensek toplistájának első öt helyén az alábbiak szerepelnek (a zárójelekben a bejelentések száma látható):
1. Adathalászat (300.000)
2. Személyes adatokkal összefüggő incidensek (58.000)
3. Fizetésekkel, szállításokkal kapcsolatos csalások (51.000)
4. Zsarolás (39.000)
5. Támogatásos (tech support típusú) csalások (32.000)

Az FBI külön kiemelte még az üzleti levelezésekkel visszaélő, BEC (Business Email Compromise) csalásokat, amelyek közül több mint 21 ezerről értesült, és amelyek összesített kárértéke meghaladta az 590 millió dollárt.

A jelentésből az is kiderül, hogy a zsarolóvírusok továbbra is komoly kockázatot jelentenek. Zsaroló programokkal végrehajtott, nagyobb volumenű támadást 2300 alkalommal regisztrált az IC3, amelyek kapcsán az áldozatok vesztesége meghaladta a 34 millió dollárt. A helyzetet tovább rontja, hogy a zsarolóvírusok továbbra is intenzíven veszik célba a kritikus infrastruktúrákat, valamint ostromolják egyebek mellett az egészségügyi és a kormányzati szervezetek informatikai rendszereit is. Ezek mellett a gyártás, valamint a kereskedelmi és IT szektor szereplői is sok esetben kerülnek fel az áldozatok listájára. Tavaly a lenagyobb károkat a LockBit, a BlackCat és a Hive zsarolóvírusok okozták.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség