Fénykorukat élik a kártékony bővítmények

​Több millió felhasználó töltött már le kártékony kiegészítőket különféle webböngészőkhöz. Számukra mindez sok bosszúsággal járt.
 

A Kaspersky egy olyan felmérést készített, amelynek révén arra kívánt választ találni, hogy manapság mekkora problémát jelentenek a kártékony böngészőkiegészítők. Kiderült, hogy nagyot, hiszen 2020 óta körülbelül 7 millió alkalommal telepítettek nemkívánatos bővítményeket a felhasználók. Ebből az idei év első hat hónapjában 1,3 millió problémás letöltést detektált a vállalat. Fontos megjegyezni, hogy ezek az aggasztó adatok kizárólag a Kaspersky alkalmazásai által gyűjtött telemetriai adatokra támaszkodnak, vagyis ennél a probléma jóval súlyosabb és kiterjedtebb.
 
A biztonsági cég szerint nagyon sok hamis, illetve kártékony kiegészítővel lehet találkozni az interneten, amelyek általában reklámok megjelenítésével bosszantják a felhasználókat, illetve monitorozzák a felhasználói szokásokat. A három legelterjedtebb ártalmas kiegészítő a következő:
 
WebSearch: folyamatosan figyelemmel kíséri a felhasználó által letöltött oldalakat és az érdeklődési körnek megfelelően jelenít meg hirdetéseket, valamint módosítja a webböngésző kezdőoldalát.
 
AddScript: videók letöltésével hitegeti a felhasználókat. Ilyen funkcióval ugyan rendelkezik, csakhogy mindezt a háttérben teszi, és YouTube videókat töltöget le, növelve ezzel egy-egy csatorna látogatottságát.
 
DealPly: általában kalózszoftverekben, licenc aktiváló programokban vagy játékokhoz kapcsolódó szoftverekben terjed. Manipulálja a regisztrációs adatbázist, így a webböngészőben történő letiltását követően is életképes tud maradni. Módosítja a webböngésző kezdőoldalát a felhasználó korábbi keresései alapján.
 
Biztonsági tanácsok
 
Csak hivatalos oldalakon keresztül célszerű beszerezni böngésző kiegészítőket, de ez esetekben is körültekintően kell eljárni. Érdemes tanulmányozni a felhasználói véleményeket is.
Vélemények
 
  1. 3

    A Nextcloud fejlesztői biztonsági hibákról számoltak be.

  2. 4

    Az NVIDIA több mint két tucat sérülékenységet javított.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Meghackelt mackó, kémkedő baba

Az ESET szakemberei az okosjátékok által jelentett információbiztonsági kockázatokra hívták fel a figyelmet.

A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

hirdetés
Közösség