Gyakran toppan be az iskolákba zsarolóvírus

Az oktatási intézményeket egyre gyakrabban sújtja zsarolóvírus. Az elmúlt évben 60 százalékuk hálózatába került be ilyen kártékony program.
 

A Sophos egy ágazati felmérést tett közzé, amelynek elvégzése során azt vizsgálta, hogy az oktatási szektort milyen mértékben érintik a zsarolóvírusokra épülő támadások. Az eredmények pedig nagyon aggasztó képet festenek az oktatási intézmények biztonságával kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy a felmérésben résztvevők 60 százalékánál az elmúlt egy évben kimutatható volt legalább egy alkalommal zsarolóvírus fertőzés. (Ez az arány egy évvel korábban 44 százalék volt.)
 
Más szektorokkal összehasonlítva az oktatási intézmények jelentették a legnagyobb számban azt, hogy a zsarolóvírus támadások a működésükre jelentős hatást gyakoroltak függetlenül attól, hogy állami vagy magán intézményekről van szó.
 
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a megkérdezett intézmények töredékének sikerült visszaszereznie, helyreállítania a támadások során titkosított fájlokat, adatokat még a váltságdíj kifizetését követően is. A helyreállítási munkák pedig átlagosan több mint egy hónapot vettek igénybe.
 
"Az iskolák elsődleges célpontjai a támadóknak, mivel általánosságban nincs erős kiberbiztonsági védelmük, és a birtokukban lévő személyes adatok aranybányát jelentenek" - mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója. Majd hozzátette: "Sajnos ezek a támadások nem fognak megszűnni, így az egyetlen módja a megelőzésüknek, hogy prioritásként kell kezelni a zsarolóvírusok elleni védelmi rendszerek kiépítését a támadások észleléséhez és elhárításához."
Vélemények
 
  1. 3

    A Nextcloud fejlesztői biztonsági hibákról számoltak be.

  2. 4

    Az NVIDIA több mint két tucat sérülékenységet javított.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Meghackelt mackó, kémkedő baba

Az ESET szakemberei az okosjátékok által jelentett információbiztonsági kockázatokra hívták fel a figyelmet.

A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

hirdetés
Közösség