Hamis Word frissítésre ösztökél az Emotet trójai

​Az Emotet trójai egy újabb trükkel próbálja rávenni a felhasználókat arra, hogy a Word dokumentumokban engedélyezzék a makrókat, és ezzel nyissanak ajtót a károkozó előtt.
 

Az Emotet trójai napjaink egyik leggyakrabban fertőző kártékony programja. Ezért különösen érdemes figyelni arra, hogy éppen milyen trükkökkel próbálja megfertőzni a számítógépeket. Ezek a technikák az elmúlt időszakban alapjaiban ugyan nem változtak, mégis folyamatosan finomodnak annyit, hogy mind több felhasználó essen áldozatául a csalóknak. 

Az Emotet napjainkban leginkább Word vagy Excel fájlok révén terjed, amelyek elektronikus levelek mellékleteiben kapnak helyet. Ezek a küldemények a legváltozatosabb tartalmakkal kerülnek a postafiókokba. Szólhatnak például Donald Trump koronavírus fertőzéséről, de számlákkal, fizetési értesítőkkel kapcsolatos üzeneteket is tartalmazhatnak. Amikor a címzett rákattint a csatolmányra, akkor a mellékelt fájl típusának megfelelően megnyílik a Word vagy az Excel alkalmazás. Ezek a szoftverek jelzik, hogy az állományok makrókat is tartalmaznak, amiknek a futtatása felhasználói engedélyhez kötött. Amennyiben az engedélyt megadja a felhasználó, akkor rögtön kezdetét veszi a fertőzés. 

A vírusterjesztők egyik fontos célja, hogy a makrók engedélyezésére rászedjék a gyanútlan áldozataikat. A legújabb módszerük lényege, hogy a megnyíló Word dokumentumban - meglehetősen megtévesztő kinézettel - közlik, hogy a Word alkalmazást frissíteni kell, mivel az nem ismeri még azt a fájlformátumot, amely az e-mailes csatolmánynak megfelel. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint jóváhagyni a Word által megjelenített engedélykéréseket. Persze ebből az üzenetből semmi sem igaz, minden csakis a megtévesztést szolgálja.


Ha a felhasználó mégis bedől a csalóknak, akkor a számítógépére letöltődik az Emotet trójai, ami vagy spamelésbe vonja be az érintett rendszert, vagy további ártalmas programokat telepít fel. Az Emotet manapság a Trickbot és a QBot adatlopó trójai programok, valamint a Ryuk nevű zsaroló program szaporításából veszi ki a részét. Ezért jelentős károkat képes előidézni közvetett módon is. 

Az Emotet elkerülésének legjobb módja a naprakészen tartott vírusvédelem, valamint az elektronikus levelek és dokumentumok biztonságtudatos kezelése. Az Office alkalmazásokban a makrókat csak valóban szükséges esetben, ellenőrzött forrásból származó állományok esetén célszerű engedélyezni.
Vélemények
 
  1. 3

    A MongoDB három biztonsági rés miatt kapott frissítést.

  2. 3

    A cPanel több biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Nem csitulnak az e-mailes támadások

A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.

Valamelyest csökkent a koronavírushoz köthető kibertámadások száma, de a Távoli Asztali Protokoll kapcsolatai továbbra is sebezhetők

A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege

hirdetés
Közösség