Hírhedt kártevőket egyesít a Buhti zsarolóvírus

​A kiszivárgott forráskódokból építkező Buhti nevű zsarolóvírus a Windows és a Linux alapú rendszereket sem kíméli.
 

Korántsem szokatlan jelenség, hogy a vírusírók egymás munkájából is merítenek. Különösen igaz ez akkor, amikor egy ismert, kiberbűnözői körökben sikert aratott kártevő forráskódja szivárog ki az interneten, hiszen e kódok felhasználásával rengeteg munkát lehet megspórolni. Pontosan ezt a megközelítést alkalmazzák a Buhti nevű károkozó készítői is, akik úgy gondolták, hogy két ismert vírus és egy saját készítésű összetevő kombinálásával hozzák létre az ártalmas szerzeményüket.
 
A Buhti egy olyan kártevő, amely Windows és Linux alatt egyaránt elemében érzi magát. Mindezt annak köszönheti, hogy alapjául egyrészt a 2022 szeptemberében kiszivárgott LockBit 3.0 zsarolóvírus kódja, másrészt a 2021-ben internetre kikerült Babuk forráskódja szolgál. Tehát két olyan károkozót vegyít, amelyek egyenként már bizonyítottak, de az eddigi hírek szerint sajnos együttesen is igencsak pusztítóak tudnak lenni. Ráadásul a képességeiket a Buhti egy egyedi fejlesztésű, adatlopásra alkalmas összetevővel egészíti ki, amivel dupla zsarolásra képes.

 
 
  1. 4

    A QNAP újabb biztonsági frissítéseket adott ki.

  2. 3

    A GNU glibc kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség