Hogyan állítsuk be biztonságosan az okoseszközöket?

Az okoseszközök az ünnepi szezon slágerajándékainak számítanak, de egyáltalán nem mindegy, hogy miként is helyezzük azokat üzembe.
 

Bizonyára sokak emlékezetében élnek még azok az idők, amikor egy új mobiltelefon beüzemelése annyiból állt, hogy áthelyeztük bele a SIM-kártyát, és a legnagyobb bosszúságot pedig maximum az okozta, hogy a nem SIM-re mentett névjegyek a régi készüléken maradtak. Azonban manapság az okostelefonok cseréje már nem ennyire triviális.
 

"A hanyagul elvégzett eszközbeállítás azért veszélyes, mert sokszor csak a készülék elvesztésénél, meghibásodásánál vagy egy újabb készülékcsere során buknak ki a problémák. Például, hogy nem készült biztonsági mentés az adatokról, vagy készült, de nem tudjuk hol érjük el azokat. Az sem egyedi eset, hogy a felhasználók olyan fiókokat használnak, amikhez már nem él a regisztrált e-mail cím, így az új készüléken már nem tudnak belépni ezekbe a profilokra"

- nyilatkozta Juhász Viktor, az iSolutions ügyvezetője.
 
Automatikus mentés a felhőbe
 
Az okostelefonok ma már rengeteg fontos és szenzitív adatot tárolnak, amik akár meg is semmisülhetnek egy elkapkodott készülékcsere során. Ilyenkor pedig nemcsak a névjegyzék, de a feljegyzések, fényképek, belépési adatok, fizetős applikációk, sőt banki adatok is elveszhetnek, amiknek a helyreállítása időigényes, bonyolult, nem ritkán pedig egyenesen lehetetlen. Ennek elkerülésének egyik módja, hogy az új készüléket már a legelső használat alkalmával úgy állítjuk be, hogy az a rákerülő adatokat automatikusan valamely felhőtárhelyre szinkronizálja.
 
Hozzunk létre családi fiókot!
 
Abban az esetben, amikor a gyerekek kapnak okoskészüléket, akkor aranyszabály, hogy ők is saját profilhoz jussanak. Sajnos sűrűn látni azt a hibás gyakorlatot, hogy a nebulók a tabletet vagy az okostelefont a szülők felhasználói fiókjaival használják. Ilyenkor nemcsak az jelent veszélyt, hogy hozzáférnek minden olyan képhez és tartalomhoz, ami a szülők eszközein vannak, de még a bankkártya adatok is kiszolgáltatottá válhatnak. Az internetes csalók kedvelt célpontjai a gyerekek, akiktől a játék és videó platformokon való böngészés során csalják ki a bankkártya adatokat. Ennek elkerülésének egyik módja egy családi fiók létrehozása, ahol részletesen beállítható, hogy a kicsik profiljai milyen jogosultságokkal rendelkezzenek, mihez férjenek hozzá, sőt az is megszabható, hogy mennyi ideig használhatják az alkalmazásokat. A szülői felügyeleti megoldások - mint amilyen például a Google Family Link - sokat segíthetnek a kockázatok csökkentésében.
 

"Nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek, és tudatosan kezeljék azt a helyzetet, amikor a gyerekek okoseszközt kapnak karácsonyra. Ilyenkor akármekkora is az izgalom, hogy a gyerkőc használatba vegye az új készüléket, a beállításokat mindenképpen együtt kell elvégezni. Ugyanis ekkor van lehetősége a szülőnek testreszabni a gyerekek különböző hozzáféréseit és jogosultságait, amit a legpraktikusabb egy családi fiókban kezelni"

- tanácsolta Juhász Viktor.
 
A régi készülék elajándékozása is veszélyes lehet
 
Az ünnepek alatt gyakran a régi eszközök is gazdát cserélnek. Vannak, akik családon belül vagy ismerősöknek ajándékozzák tovább, de sokan eladásra kínálják a megunt készülékeiket. A továbbadás előtt azonban mindenképpen meg kell bizonyosodni arról, hogy véletlenül sem maradt az eszközön saját adat, és minden felületről, illetve alkalmazásból kijelentkeztünk. A legmegbízhatóbb eljárás ilyenkor a gyári állapotra történő visszaállítás. Ekkor azonban figyelembe kell venni, hogy a készülékről helyreállíthatatlanul minden adatunk, fájlunk törlődik, tehát a művelet előtt minden fontos adatról és állományról mentést kell készíteni.
 
 1. 4

  Kritikus fontosságú hibajavítás vált elérhetővé a ChromeOS-hez.

 2. 3

  A ClamAV kapcsán egy közepes veszélyeségű sebezhetőségre derült fény.

 3. 3

  Az IBM két sebezhetőségről számolt be a WebSphere Application Server kapcsán.

 4. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 5. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 6. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 7. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 8. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 9. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 10. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség