Így trükköznek a csalók az olimpia alatt

A tokiói olimpia sem kerüli el a kiberbűnözők figyelmét. A sporteseményre igencsak megtévesztő trükkökkel készültek, de szerencsére kellő odafigyeléssel a károk megelőzhetők.
 

A Kaspersky szakértői összegyűjtötték azokat a leggyakoribb fenyegetettségeket, amelyek az olimpiával összefüggésben veszélyeztetik a felhasználók számítógépeit, mobil készülékeit és adatait.
 
Élő streamek
 
Tekintve, hogy a nézők a stadionok helyett online követik az eseményeket, kicsit sem meglepő, hogy a biztonsági szakértők sok olyan weboldalra bukkantak, amelyek az olimpiai játékok streamelésével hitegetnek. Ezek közül sok a felvételek megtekintése előtt regisztrálásra kéri az embereket. Az ilyen adathalász oldalak esetében általános jelenség, hogy miután a felhasználó beírja a hitelesítési adatait, átirányítják egy olyan oldalra, amely különféle kártékony fájlokat terjeszt. Amellett, hogy az ilyen fájlok révén kártékony program kerülhet az eszközökre, a felhasználók még az azonosításukra alkalmas adataikat is kiszolgáltatják. Ezt követően pedig a csalók visszaéléseket követhetnek el, vagy a megkaparintott adatokat értékesíthetik a dark weben.  
 
Csalás jegyekkel
 
Annak ellenére, hogy idén nem lehetnek nézők a versenyeken, a csalók nem riadnak vissza a korábban számukra már jól bevált csalási kísérletektől, például a jegyekkel kapcsolatos átverésektől sem. Ezúttal azonban elsősorban nem a hamis jegyértékesítés van terítéken, mivel az elkövetők inkább jegyek árának visszatérítésével próbálják rászedni a potenciális áldozataikat. Ehhez ismét csak személyes, pénzügyi adatokat kérnek a gyanútlan felhasználóktól.
 
Hamis oldalak
 
Az ártalmas weboldalak elemzésekor a szakemberek hivatalos olimpiai webhelyeknek álcázott adathalász oldalakat is találtak. Például egy olyat, amelyik teljes egészében a tokiói olimpia hivatalos oldalának adta ki magát, de olyan is akadt, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság weboldalát utánozta.
 
Ajándékok?

A csalók ezúttal sem fukarkodnak a „nagyvonalú” ajánlatokkal és az ajándékokkal. A szakemberek olyan weboldalakat is találtak, amelyek az olimpia nézéséhez ideális TV-kel kecsegtetnek. Ezekhez a csalásokhoz mondvacsinált nyereményjátékok is kapcsolódnak.
 
A biztonsági cég a következőket javasolja az olimpiával visszaélő támadások megelőzéséhez:
 • Ellenőrizze a linkeket, mielőtt azokra kattintana!
 • A személyes adatok megadása előtt mindig ellenőrizze a weboldal hitelességét, és csak hivatalos webhelyeken keresztül nézze az olimpiát!
 • Használjon megbízható biztonsági szoftvereket!
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Tomcat legutóbb feltárt sebezhetősége közepes veszélyességűnek minősül.

 2. 3

  Az IBM WebSphere Application Server egy újabb hibajavítással bővült.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség