Izmosabbá vált a Google Play Protect

​A Google megerősítette az androidos készülékek védelméről gondoskodó Play Protect technológiáját.
 

Az 5.0-ás vagy annál újabb verziójú Android operációs rendszerek szerves részét képező Play Protect szolgáltatás feladata, hogy megvédje a mobil készülékeket a kártékony, nemkívánatos alkalmazások által jelentett veszélyektől. Az okostelefonokon, táblagépeken háttérben végzett ellenőrzései révén lehetővé válik az ártalmas appok kiszűrése, legalábbis az esetek egy részében. A mobilvírusok terjesztői ugyanis számos olyan megoldást vettek már be, amelyek sajnos alkalmasak voltak a Play Protect védelmi vonalának megkerülésére. Mindezt elsősorban gyakori kódmódosítgatásokkal érték el.
 
Természetesen a Google mérnökei is pontosan tisztában vannak azzal, hogy a Play Protect sem egy olyan eszköz, ami mindenre ellenszert jelentene. Ugyanakkor folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek megnehezíteni a kártékony kódok terjesztését. Várakozásaik szerint a legutóbbi fejlesztésük szignifikáns javulást fog mutatni ezen a téren, ugyanis az immár valós idejű ellenőrzésekre is lehetőséget biztosít.
 
A Play Protect az ellenőrzéseknek csak egy kisebb részét végzi a készülékeken, a nagyobb feladat a Google által üzemeltetett háttér infrastruktúrára hárul, ahol egy egész védelmi arzenál igyekszik detektálni a nemkívánatos kódokat. Ebben természetesen gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára épülő technológiák is jelentős szerepet kapnak. Az eszközökről elküldött alkalmazásinformációk, illetve viselkedésminták alapján folyamatosan tanulnak, és szűrik az anomáliákat. Mivel a Play Protect nemcsak a Play áruházból letöltött appokat vizsgálja, hanem az egyéb forrásokból származó alkalmazásokat, illetve APK-állományokat is, így a háttér infrastruktúrában óriási mennyiségű információ halmozódik fel a szoftverek viselkedéséről, amit a gépi tanulásra épülő algoritmusok kiválóan tudnak hasznosítani.
 
Azt persze ezútan sem lehet kijelenteni, hogy a Play Protect mindenható lenne. Biztonsági szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy azon kártékony appoknak továbbra is lesz esélyük megkerülni ezt a fajta védelmet, amelyek „türelmesek”, azaz a telepítésük után kivárnak, és csak jóval később töltik le a károkozásaikhoz szükséges kódokat, vagy csak hosszabb idő elteltével hajtanak végre nemkívánatos műveleteket a készülékeken.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség