Játékszervereket támad a RapperBot trójai

​Online játékok kiszolgálásában szerepet kapó szerverek ellen indított hadjáratot a RapperBot trójai.
 

A RapperBot trójai 2021 májusában kezdte meg nemkívánatos ténykedését, de erre először csak tavaly augusztusban derült fény, amikor a Fortinet biztonsági kutatói leleplezték a károkozót. Azóta a trójai rendszeresen újabb variánsok formájában jelent meg, miközben szorgosan építette a botnet hálózatát. Ennek célja, hogy elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások végrehajtását segítse elő a kiberbűnözők számára.
 
A RapperBot korábbi verziója elsősorban SSH-alapú támadásokat hajtott végre brute force módszerek alkalmazásával. A legújabb változata azonban a Telnet adta lehetőségekre építkezik. A brute force szemlélet viszont megmaradt, igaz a hozzáférések próbálgatásához tartozó listát - a korábbiaktól eltérően - nem a vezérlőszerveréről szerzi be, hanem azt a kódjába "beégetett" módon tárolja. Ugyanakkor ezt az integrált listát optimalizáltan használja fel a célkeresztbe állított eszköz típusának megfelelően. Amennyiben sikerrel jár, akkor egy értesítést küld a vezérlőszervereire (az 5123-as porton keresztül), majd nekilát különféle kártékony kódok telepítéséhez.
 
A RapperBot korábbi variánsainak képességei a támogatott DDoS-módszerek tekintetében viszonylag szerények voltak, de az új verzió e téren sajnos sokat fejlődött. Egyebek mellett az alábbi technikákat is képes bevetni:
 • UDP flood
 • TCP flood
 • TCP SYN flood
 • TCP ACK flood
 • TCP STOMP flood
 • UDP SA:MP flood (GTA San Andreas: Multi Player támadáshoz)
 • GRE Ethernet flood
 • GRE IP flood
 
A Fortinet vizsgálatai arra derítettek fényt, hogy a RapperBot a legutóbbi támadásai során elsősorban olyan szervereket vesz célba, amelyek online játékok kiszolgálását végzik. Ennél fogva most elsősorban a játékok üzemeltetői, illetve a játékosok számára tud bosszúságot okozni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy egyéb szerverek ellen ne indíthatna támadásokat.
Vélemények
 
 1. 3

  A Joomla! fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 2. 4

  A QNAP egy magas kockázatú sebezhetőséget szüntetett meg.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség