Jó hír: jelentősen csökkent a DDoS-támadások száma

​A harmadik negyedévben jelentős mértékben csökkent az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások mennyisége.
 

A koronavírus járvány miatti kijárási korlátozások következtében a felhasználók nagyobb mértékben támaszkodtak az online szolgáltatásokra, ezért az év első két negyedévében ugrásszerűen megnőtt a munkájuk megzavarására irányuló DDoS-támadások száma. A harmadik negyedévi eredmények azonban azt mutatják, hogy a DDoS-tevékenység kezd visszaállni a megszokott szintre.
 
2020 harmadik negyedévében a Kaspersky DDoS Protection szoftvere az előző negyedévinél 73 százalékkal kevesebb támadást észlelt. 2019 azonos időszakához viszonyítva azonban ez a szám még másfélszeres növekedést mutat. Ez azt jelenti, hogy a harmadik negyedévben tapasztalt csökkenés mögött nagyrészt a támadások második negyedévi abnormális növekedése áll. 
 
A biztonsági cég rendszerei a harmadik negyedévben naponta átlagosan 106 jelentősebb támadást észleltek, ami tízzel kevesebb az előző negyedévi adatnál. (Július 2. azonban rekordszámú, 323 támadást detektáltak a védelmi technológiák.)
 

"Sok cég nem volt felkészülve a távmunkára, illetve nem tekintette kritikus eszköznek a webes felületeit. Rengeteg megkeresést kaptunk például a szervezetektől - többek között maszkgyártóktól - azzal kapcsolatban, hogy DDoS-támadás áldozatai lettek. Ezek a vállalkozások korábban egyáltalán nem is gondoltak a DDoS-elleni védekezésre. A helyzet most már javul, mivel egyre több vállalkozás erősítette meg a kibervédelmét, hogy kiküszöbölje ezt a biztonsági gyengeséget. Ennek eredményeképpen a harmadik negyedévben kevesebb DDoS-támadás bizonyult eredményesnek. Mindezek ellenére a támadók továbbra is elég aktívak, így azok számára, akik még nem vezették be a megfelelő intézkedéseket, azt tanácsoljuk, hogy ne söpörjék a szőnyeg alá ezt a problémát"

- fejtette ki Alekszej Kiszelev, a Kaspersky DDoS Protection csapatának üzletfejlesztési igazgatója.
 
A biztonsági cég szakemberei a következőket javasolják a DDoS-támadások elleni védekezéshez:
 
Fordítsanak kiemelt figyelmet a webes erőforrásokra, és jelöljenek ki olyan szakembereket, akik megfelelően tudnak reagálni a DDoS-támadásokra.
 
Ellenőrizzék a külső szolgáltatókkal - többek között az internetszolgáltatókkal - kötött megállapodásokat és az elérhetőségi adatokat, hogy ez ne akadályozza a későbbi esetleges incidensreagálást.
 
Alkalmazzanak korszerű technológiákat, amelyek védelmet nyújtanak a DDoS-támadások ellen.
Vélemények
 
  1. 3

    A GitLab egy közepes veszélyességű sérülékenységet orvosolt.

  2. 5

    A SonicWall egy súlyos, nulladik napi sebezhetőségről számolt be.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség