Képekkel végrehajtott képtelen támadások

​Egy újabb megtévesztő technikát vetettek be a vírusterjesztők. Ezúttal üres képekkel támadnak.
 

Már megszokhattuk, hogy a kiberbűnözők folyamatosan bővítik a fegyvertárukat. A legújabb technikájuk pedig nem kizárólag azért aggasztó, mert valóban nagyon megtévesztő, hanem azért is, mert a jövőben jelentősebb mértékben terjedhet el az alvilág berkein belül. Ráadásul a jelenlegi technológiai védelmi megoldások nem is igazán tudnak vele mit kezdeni, ezért ismét csak felértékelődik az emberi tényezők szerepe.
 
Alattomos trükk
 
Az új technika - amelynek első jelei tavaly év végén kezdtek megmutatkozni a Qbot trójait terjesztő egyik spamkampányban - egy képkezelési sajátosságra épül. A lényege, hogy az elkövetők olyan képeket tesznek közzé vagy küldenek e-mailben, amelyek a háttérben automatikusan kódokat futtatnak le, és ezáltal károkozásokhoz járulnak hozzá.
 
Az Avanan biztonsági szakértői által elemzett legutóbbi támadások során olyan elektronikus leveleket sikerült lefülelni, amelyek látszólag a DocuSigntól származnak. Még egy olyan gombot is tartalmaznak, amely a DocuSign legális, eredeti weboldalára vezeti a felhasználókat. Csakhogy e levelek csatolmánya már korántsem ilyen ártalmatlan.
 
A problémás küldemények mellékletében egy-egy HTML-formátumú állomány kap helyet. Amikor ezt a címzett megnyitja, akkor az alapértelmezett böngészőben látszólag semmi sem jelenik meg, de a valóságban egy teljesen üres, fehér kép töltődik be. Ez egy SVG-formátumú képállomány, amely egy beágyazott script kódot tartalmaz, ami felhasználói közreműködés nélkül a háttérben le is fut, majd egy ártalmas webes átirányítást hajt végre.
 
Biztonsági szakértők szerint a feltárt támadás azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert a károkozásban szerepet kapó e-mail és csatolmánya sem akadt fent eddig egyetlen védelmi megoldáson sem. Vagyis egyelőre a HTML/SVG páros a nagyon gyenge detektálási arány szempontjából is növeli a kockázatokat, és egyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a levelekben helyet kapó HTML mellékletek megnyitásakor fokozott körültekintéssel kell eljárni. Javasolt továbbá az üzemeltetők számára a HTML-csatolmányok lehetőségek szerinti tiltása vagy korlátozása a tartalomszűrőkön.
Vélemények
 
  1. 3

    A HP Service Manager egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    A QNAP két biztonsági hibáról számolt be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő támadások. Az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát.

hirdetés
Közösség