Kibertámadások fenyegetik az olimpiát

​Az FBI figyelmeztetést adott ki, mely szerint a tokiói nyári olimpiához kötődő informatikai rendszereket jelentős kibertámadások sújthatják.
 

Az nem szokatlan jelenség, hogy egy nagy érdeklődésre számot tartó eseményre a kiberbűnözők is felfigyelnek, és megpróbálják az esemény körüli hírverést a saját javukra fordítani. Nem kivétel ez alól a tokiói olimpia sem, amelynek informatikai rendszereinek védelme kiemelt fontosságú. Erre hívta fel a figyelmet az FBI is, amely ugyan nem kívánta felfedni az értesüléseinek forrását, de közölte, hogy a sportrendezvény IT-infrastruktúráját komolyabb támadások sújthatják. 

Az olimpiai rendszerek kapcsán idén tavasszal egy biztonsági incidensről már beszámolt a Fujitsu. Akkor olyan vállalatokat és kormányzati szerveket ért adatbiztonsági incidens, amelyek olimpiával kapcsolatos tevékenységet is folytattak. Ekkor egyebek mellett az olimpiai szervezőbizottság egyes rendszerei is veszélybe kerültek. 

Az FBI szerint a potenciális támadások többféle módon ölthetnek testet. Nem zárhatók ki az adatszivárogtatásra is alkalmas zsarolóvírusokkal végrehajtott akciók és a szolgáltatásmegtagadási támadások sem. Ez utóbbiak megbéníthatják a sportesemények élő közvetítését végző rendszereket, vagy az egyéb sportszakmai IT-erőforrásokat. A támadók célja pedig nem kifejezetten csak a pénzszerzés lehet, hanem motiválhatják őket különféle politikai, ideológiai nézetek is, vagy egyszerűen csak a hírnévre való törekvés. 

A felhasználóknak is résen kell lenniük 

A kibertámadások miatt nem kizárólag az olimpia lebonyolítását támogató IT-csapatnak és a biztonsági szakembereknek kell roppant körültekintően eljárniuk, hanem a felhasználóknak is. A következő időszakban ugyanis elszaporodhatnak azok a kéretlen levelek, adathalász próbálkozások, amelyek az olimpia iránti érdeklődést igyekeznek majd kihasználni, és a felhasználók kíváncsiságával, érdeklődésével próbálnak majd visszaélni. Ezek a támadások valójában már 2019 óta tetten érhetők, de a sportesemény ideje alatt a számuk jelentősen megemelkedhet. Ezért az olimpiával kapcsolatos küldeményeket, ismeretlen weboldalakat érdemes megfontoltan kezelni. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcat legutóbb feltárt sebezhetősége közepes veszélyességűnek minősül.

  2. 3

    Az IBM WebSphere Application Server egy újabb hibajavítással bővült.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség