Kihúzták a BianLian zsarolóvírus méregfogát

​Az Avast elérhetővé tette azt az ingyenes szoftvert, amelynek segítségével a BianLian zsarolóvírus által titkosított fájlok dekódolhatóvá válhatnak.
 

A BianLian zsarolóvírus 2022 nyáran kezdett igazán intenzíven terjedni, és jó néhány nagyobb szervezet hálózatába is bekerült. A károkozó fájlok titkosítása mellett alkalmas adatszivárogtatásra is, így duplán képes zsarolni. Az alapverziója 1013 különféle fájltípus felderítését és titkosítását teszi lehetővé a csalók számára, ami egyben azt is jelenti, hogy a fertőzött számítógépeken nagyon komoly pusztításra képes. (A kódolt fájlok neve a fertőzést követően ".bianlian" kiterjesztéssel egészül ki.)

Az Avast biztonsági kutatóinak sikerült egy olyan módszert kidolgozniuk, amelynek révén a BianLian által titkosított állományok helyreállíthatóvá válthatnak a dekódoló kulcs ismerete nélkül is. A biztonsági cég egy olyan - telepítést sem igénylő - segédprogramot adott ki, amivel a helyreállítás felhasználóbarát módon, egyszerűen kivitelezhető, teljesen ingyenesen. 

Sajnos azonban azért vannak korlátjai a segédprogramnak. Egyrészt szükség van egy olyan fájlra, amelyből rendelkezésre áll az eredeti és a BianLian által elkódolt változat is. Emellett a szoftver jelenleg csak egy variáns által titkosított fájlokat tudja helyreállítani. (Az Avast jelezte, hogy dolgozik azon, hogy további variánsok ellenszere is rendelkezésre álljon.)

Az Avast segédprogramja a cég weboldaláról tölthető le. 
Vélemények
 
  1. 3

    A HP Service Manager egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    A QNAP két biztonsági hibáról számolt be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő támadások. Az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát.

hirdetés
Közösség