Komoly károkat okoznak a játékos vírusterjesztők

​Ismét egyre aktívabban támadják a kiberbűnözők a játékos kedvű felhasználókat, ezért a játékprogramokhoz letölthető kiegészítőkkel és frissítésekkel is nagyon óvatosan kell bánni.
 

A számítógépes játékokhoz kapcsolódó kibertámadások korántsem számítanak új keletű jelenségnek. Időről időre felütik a fejüket, hogy aztán a gyanútlan játékosok számítógépein károkozásokhoz járulhassanak hozzá. Az elmúlt napokban a Cisco Talos biztonsági kutatói mutattak ki mind több olyan támadást, amelyek kifejezetten játékprogramokat futtató felhasználókat céloztak.
 
A Cisco szerint a legtöbb károkozás játékszoftverekhez letölthető kiegészítőkön, modokon, frissítéseken keresztül következik be. Ezeket a vírusterjesztők minél több csatornán keresztül igyekeznek letölthetővé tenni, és gyakorta YouTube-on, valamint közösségi oldalakon közzétett videós bemutatókkal reklámozzák a fertőzött kiegészítőket. Természetesen ekkor azt is közlik, hogy honnan lehet letölteni a szükséges fájlokat.
 
A biztonsági szakértők szerint a vírusterjesztők kezét semmi nem köti abban, hogy a különféle játékkiegészítőket éppen milyen károkozókkal fertőzik meg. Az elmúlt időszakban azonban ebből a szempontból egyértelműen az XtremeRAT vagy más néven ExtRat nevű program vált a csalók kedvencévé. Az XtremeRAT alkalmas adatszivárogtatásra, dokumentumok eltulajdonítására, billentyűleütések naplózására, képernyőképek készítésére, a mikrofon és a webkamera bekapcsolására és az azokkal történő hang/videó rögzítésre. Emellett szükség esetén távoli parancssort biztosít az elkövetők számára. Vagyis összességében teljes mértékben kiszolgáltatottá tudja tenni a fertőzött számítógépeket.
 
A Cisco felhívta a figyelmet arra, hogy a már legalább 2010 óta létező XtremeRAT detektálását az is megnehezíti, hogy a károkozó nem saját folyamatot hoz létre, hanem jól ismert folyamatokat fertőz meg, és azok mögül hajtja végre a nemkívánatos műveleteit. Emellett a Visual Basic-ben íródott szerzemény számos olyan trükköt is bevet, amik egyes víruskeresők megtévesztésére is alkalmassá teszik.
 
Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a vírusterjesztők nem kizárólag manipulált játékokkal próbálnak otthoni számítógépekhez hozzáférni, hanem közvetett módszereket is bevetnek. Nemrégen például a NoxPlayer Android emulátor frissítését kompromittálták, és így fertőztek meg PC-ket.
 
A biztonsági szakemberek a játékokhoz elérhető kiegészítők esetében fokozott óvatosságra intenek, és csak megbízható forrásból származó programok, frissítések letöltését javasolják.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome 90-es verziójának megjelenésével 19 biztonsági rés vált befoltozhatóvá.

  2. 4

    Az Adobe több mint egy tucat biztonsági hibát szüntetett meg az Acrobat és a Reader alkalmazásaiban.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség