Komplex védelmet követel a home office

​A home office egy olyan hibrid világot teremt, amelyben a biztonsági kockázatok kezelése egyre nagyobb kihívásokat tartogat.
 

Az ESET szakértői a munkavégzést érintő változások biztonságunkra és magánéletünkre gyakorolt hatásairól, valamint az online és az offline életünk között húzódó határvonal elmosódásáról osztották meg nézőpontjukat. Eközben rávilágítottak néhány olyan kockázati tényezőre, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül a mindennapjaink során.
 
Elmosódó határvonalak
 
Az utóbbi években megváltoztak az irodáról és annak funkciójáról alkotott elképzeléseink. Magyarországon is egyre inkább alapvető igényként jelenik meg a legalább részleges home office lehetőség.
 
A cégvezetőknek olyan környezet kialakítására kell törekedniük, amelyben egyértelmű és éles a határvonal a munka és a magánélet között. Ehhez pedig nemcsak a céges telefonok és laptopok digitális védelmére van szükség, hanem tudatosítani kell a munkavállalókban, hogy ezeket az eszközöket ne használják szabadidejükben. Ezen túlmenően fontos, hogy az alkalmazottak ne ugyanazokat a jelszavakat alkalmazzák személyes és munkahelyi fiókjaik esetében, illetve elengedhetetlen a többfaktoros hitelesítés használata.
 
Persze ez nemcsak az alkalmazottak esetében fontos: egy közelmúltban készült jelentés szerint a cégvezetők négyszer nagyobb valószínűséggel esnek adathalászat áldozatává, mint az irodai dolgozók, sőt beosztottjaiknál ötször nagyobb valószínűséggel osztják meg jelszavukat vállalaton kívüli emberekkel.
 
Komplex problémák
 
A felhő alapú megoldások sem veszítenek lendületükből. Azonban ezek előnyeit sem lehet teljes mértékben kiaknázni anélkül, hogy ne kezelnénk a felmerülő védelmi kihívásokat. 2020-ban az összes kibertámadás 20 százalékát tették ki felhővel kapcsolatos incidensek. Nehézséget jelenthet a hatalmas mennyiségű adat védelme, valamint az emberek kapcsolatának és biztonságának fenntartása - mindezt úgy, hogy közben megfelelő rugalmasságot kell biztosítani számukra a hibrid munka világában.
 
Az online világ fejlődésével pedig kritikus fontosságúvá vált, hogy felelősségre vonják a csalókat és a hackereket, hiszen csak így maradhatnak vonzóak az online tevékenységek a felhasználók számára. 
 
Az ESET szakértői szerint biztos, hogy az elkövetkező időben is egy olyan hibrid világban kell majd eligazodnunk, amely végül arra kényszeríthet minket, hogy több figyelmet fordítsunk a kiberbiztonságra, és biztonságtudatosabbak legyünk a privát, valamint a szakmai életünkben egyaránt.
Vélemények
 
  1. 3

    A HP Service Manager egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    A QNAP két biztonsági hibáról számolt be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő támadások. Az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát.

hirdetés
Közösség