Kritikus frissítések az Adobe és a Google fejlesztőitől

Az Adobe és a Google is fontos biztonsági hibajavításokat adott ki. A Chrome és az Adobe Reader is számos veszélyes hibától vált meg.
 

Az Adobe erre a hétre is tartogatott biztonsági frissítéseket. Ezúttal az Acrobat és a Reader szoftverek kapcsán foltozott be biztonsági réseket. A fejlesztők 14 sebezhetőséget szüntettek meg, amelyek közül három kapott kritikus veszélyességi besorolást. A sérülékenységek kockázatai között szerepel egyebek mellett a jogosulatlan távoli kódfuttatás, a jogosultsági szint emelés és az adatszivárogtatás lehetősége is.
 
A biztonsági hibák speciálisan összeállított PDF-állományokkal válhatnak kihasználhatóvá, amik több esetben memóriakezelési rendellenességekhez vezethetnek. Ekkor a támadó tetszőleges kódokkal történő visszaéléseket követhet el.
 
A hibajavítások a Windows és a macOS kompatibilis kiadásokhoz is elérhetővé váltak.
 
A Google is foltozott
 
A Chrome webböngésző hét sérülékenységre kapott gyógymódot. Ezek magas veszélyességi besorolást kaptak, és a kihasználásukkal az érintett rendszerek kompromittálására nyílhat mód. Mindez tetszőleges kódok jogosulatlan futtatásában, valamint egyéb műveletek jogosulatlan végrehajtásában nyilvánulhat meg. Veszélyes rendellenességek merültek fel a HTML-kezelést végző összetevők, a V8, a WebRTC és a telepítő kapcsán is.
 
A Chrome 86.0.4240.183-as verziója által orvosolt sebezhetőségek a Windows, a Linux és a macOS kompatibilis verziókban is jelen vannak. A Google egyben azt is jelezte, hogy a most befoltozott biztonsági rések feltárásában ezúttal is hathatós szerepet vállaltak külsős szakértők, akiket összesen 36 ezer dollárral jutalmazott.
 
A biztonsági hibákkal kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 3

    A GitLab egy közepes veszélyességű sérülékenységet orvosolt.

  2. 5

    A SonicWall egy súlyos, nulladik napi sebezhetőségről számolt be.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség