Lendületbe jöttek a hamis ChatGPT appok

​Több olyan kártékony alkalmazás bukkant fel, amelyek ChatGPT-alapú chatbotoknak álcázzák magukat, miközben a valóságban a felhasználók megkopasztása a céljuk.
 

A csalók mindig is felhasználták, illetve fel fogják használni a legújabb trendeket, technológiákat, hogy megtömjék a zsebeiket. Ez alól a sokat emlegetett ChatGPT sem jelent kivételt.
 
A mesterséges intelligencia és a chatbotok iránti érdeklődés vitathatatlanul minden eddiginél nagyobb, ezért a felhasználók az Apple App Store és a Google Play felületein egyre gyakrabban keresgélnek olyan appok után, amelyek valamilyen módon képesek kihasználni a ChatGPT adta lehetőségeket. Ezt pedig a csalók igyekeznek a saját javukra fordítani, és megtévesztő alkalmazásokkal próbálják rászedni a gyanútlan felhasználókat.
 
Az ilyen típusú, ártalmas alkalmazásokat a Sophos fleeceware gyűjtőnéven említi. Ezen appok ingyenes verziói közel nulla funkcionalitással rendelkeznek. A használatukat szinte teljesen ellehetetlenítő mennyiségű reklámmal megspékelten a gyanútlan felhasználókat arra sarkallják, hogy regisztráljanak egy emelt szintű szolgáltatásra, amely évente akár több száz dollárba is kerülhet.
 
A fleeceware appok úgy működnek, hogy az ingyenes próbaidőszak lejárta után ne legyen sok hasznuk, így a készülékek tulajdonosai nagy valószínűséggel egyszerűen törlik azokat, miközben könnyedén megfeledkezhetnek a háttérben továbbra is meglévő előfizetésük lemondásáról. A Sophos kutatása szerint ilyen alkalmazások mind a Google Playen, mind az Apple App Store-ban megjelentek már. A terjesztőik pedig az alkalmazásboltokban mesterségesen javítják az értékeléseket hamis véleményekkel.
 
A biztonsági cég eddig összesen hat ChatGPT fleeceware alkalmazást (Chat GBT, GAl Assistant, Al Chat GBT - Open Chatbot App, Al Chat - Chatbot Al Assistant, Genie AI Chatbot, Al Chatbot - Open Chat Writer) vizsgált meg, amelyek mindegyike azt állította, hogy a ChatGPT algoritmusán alapul.
 
A Sophos kiemelte, hogy a felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy léteznek ilyen alkalmazások, és mindig olvassák el az apróbetűs részeket, amikor rákoppintanak egy "előfizetés" gombra. Továbbá a felhasználók jelenthetik az alkalmazásokat az Apple-nek és a Google-nek, ha úgy gondolják, hogy a fejlesztők etikátlan eszközöket használnak profitszerzés érdekében.
Vélemények
 
  1. 4

    A QNAP újabb biztonsági frissítéseket adott ki.

  2. 3

    A GNU glibc kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség