Mac-ről lovasít meg adatokat a MacStealer vírus

​A MacStealer trójai a macOS operációs rendszer megfertőzésére alkalmas, amelyből értékes adatokat képes kiszivárogtatni.
 

A macOS kompatibilis kártékony programok száma továbbra sem mondható jelentősnek, legalábbis a Windows-os társaikhoz képest. Ugyanakkor az elmúlt napokban is felbukkant különféle alvilági fórumokon egy olyan példány, amelyre érdemes odafigyelni, annak ellenére is, hogy még erőteljes fejlesztés alatt áll. Sajnos már a béta verziója is arra enged következtetni, hogy a vírusírók komoly tervekkel rendelkeznek.
 
A MacStealer nevű kártékony program úgynevezett MaaS (malware-as-a-service) szolgáltatás formájában vált elérhetővé egy fórumon. Vagyis a készítői nem saját maguk akarják terjeszteni a szerzeményt, hanem azt rábízzák az "előfizetőikre". Az Uptycs biztonsági kutatói szerint a károkozó béta verziójához 100 dollárért lehet hozzájutni.
 
A MacStealer jelenlegi variánsa adatlopásból veszi ki a részét. A fertőzött számítógépekről az alábbiakat képes meglovasítani:
 • Felhasználónevek, jelszavak, sütik, bank- és hitelkártya adatok (Firefox, Chrome és Brave webböngészőkből)
 • TXT, DOC, DOCX, PDF, XLS, XLSX, PPT, PPTX, JPG, PNG, CSV, BMP, MP3, ZIP, RAR, PY, DB fájlok
 • Keychain adatbázis (login.keychain-db) és jelszavak
 • Rendszerinformációk
 • Coinomi, Exodus, MetaMask, Phantom, Tron, Martian Wallet, Trust wallet, Keplr Wallet és Binance kriptotárcák
 
Amikor a trójai befejezi az adatok, fájlok összegyűjtését, akkor azokat egy ZIP-fájlba csomagolja, majd feltölti egy vezérlőszerverre. Ezt követően egy előre meghatározott Telegram csatornára egy bejegyzést küld, amely az adatlopás (és a kompromittált rendszer) legfontosabb információit tartalmazza.
 
Az eddig vizsgálatok szerint a MacStealer a macOS 10.15 és az annál újabb operációs rendszerekkel kompatibilis, beleértve a legújabb Venturát is. A szerzemény DMG-fájl formájában terjeszthető, amely egylőre nem tartalmaz digitális aláírást, így biztonsági figyelmeztetést válthat ki, amire mindenképpen érdemes odafigyelni, és komolyan venni.
Vélemények
 
 1. 4

  A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

 2. 3

  Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség