Már az őszre készülnek a banki trójai programok is

​A banki trójai programok a nyári szünetben némileg háttérbe szorultak, de szeptembertől ismét újult erővel támadhatnak.
 

A banki trójai programok arra törekszenek, hogy pénzügyi adatokat lopjanak, valamint a támadók számára hozzáférést biztosítanak a felhasználók banki bejelentkezési adataihoz. E fenyegetések igen gyakoriak már sok éve.
 
A banki vírusok tipikus támadási felületei a kéretlen e-mailek és az adathalász weboldalak. Az utóbbiak általában hivatalos weblapoknak tűnnek, de valójában érzékeny információk ellopására alkalmasak. 2019 első felében a Kaspersky kutatói több mint 339.000 adathalász támadást észleltek, amelyek sokszor nagy bankok nevével éltek vissza.
 
A kutatók összeállítottak egy toplistát azon legelterjedtebb banki trójai programokról, amikkel az üzleti felhasználókat célozták. Tízből négy üzleti felhasználót érintő pénzügyi fenyegetés az RTM károkozóra volt visszavezethető. Az RTM-et az Emotet trójai követi. Ha ez utóbbi egy védett hálózaton belülre kerül, akkor ott képes megsokszorozni magát a hibajavításokat nem tartalmazó számítógépeken. A hármas toplistát a Trickster nevű banki trójai zárja.
 
Az egyéni felhasználók esetén más a helyzet: az ő számítógépeiket leggyakrabban a Zbot kártevő fenyegeti, amely hitelesítési adatokat lop, és távolról teszi irányíthatóvá a fertőzött rendszereket.
 
"Arra számítunk, hogy 2019 második felére tovább növekszik a megtámadott felhasználók száma. Általában a nyári időszakot emelkedés követi. A szabadságolások alatt az emberek ritkábban használják a készülékeiket, így kevésbé vannak kitéve a támadók fenyegetéseinek. Mindenkit arra biztatunk, hogy legyen különösen körültekintő az online banki és pénzügyi műveletek során" - mondta Oleg Kupreev, a Kaspersky biztonsági kutatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A MySQL fejlesztői jelentős hibajavítással rukkoltak elő.

  2. 4

    Az Oracle ismét frissítette a VirtualBoxot.

  3. 1

    A Browexp trójai kifejezetten a webböngészőkbe mentett felhasználói adatokat kémleli. Ezáltal érzékeny információkra is szert tehet.

 
Partnerhírek
Frissíteni kell a WhatsApp üzenetküldőt!

Egy szingapúri IT-biztonsági szakember felfedezte, hogy a népszerű üzenetküldő alkalmazást egy fertőzött GIF segítségével térdre lehet kényszeríteni.

​Zsarolóvírus okozott 95 millió dolláros kárt egy dán cégnek

Még mindig nem épült fel teljesen a szeptember elejei zsarolóvírusos támadásból a dán Demant, amelynek friss pénzügyi jelentése szerint az incidens összesen 95 millió dolláros kárt okozott.

hirdetés
Közösség
1