Mentőövet kaptak a MegaCortex zsarolóvírus áldozatai

​A Bitdefender egy olyan ingyenes szoftvert adott ki, amelynek segítségével helyreállthatóvá válhatnak a MegaCortex zsarolóvírus által titkosított fájlok.
 

A MegaCortex zsaroló programot először 2019-ben fedezték fel a Sophos biztonsági kutatói. Kezdetben ez a szerzemény is fájlok titkosításával okozott kellemetlen perceket az áldozatai számára, de néhány hónappal később már adatszivárogtatásból is kivette a részét. Ekkor már az FBI is figyelemfelhívó közleményt adott ki, és jelezte, hogy egy igen veszélyes károkozóról van szó. 2020-ban aztán enyhült a MegaCortex általi nyomás. 2021 októberében pedig nemzetközi együttműködéssel, egyebek mellett az Europol révén sikerült kézre keríteni 12 olyan személyt, akiket többek között a MegaCortex terjesztésével gyanúsítottak. Vélhetőleg a letartóztatásukat követően a hatóságoknak sikerült olyan dekódoló kulcsokhoz és eszközökhöz hozzáférniük, amik révén aztán a Bitdefender fejlesztői el tudták készíteni a MegaCortex ellenszerét.
 
A Bitdefender által kiadott szoftvert nagyon egyszerű használni, telepítésre sincs szükség. Egy megadott mappában, vagy akár egy teljes rendszeren képes felkutatni a MegaCortex által kompromittált állományokat, amelyekből biztonsági mentést készít, majd elvégzi a dekódolást. Noha a teljes siker ezúttal sem garantált, de sokak számára jelenthet segítséget a kis program.
 
A MegaCortex Decryptor a biztonsági cég weboldaláról tölthető le.
Vélemények
 
  1. 3

    A HP Service Manager egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    A QNAP két biztonsági hibáról számolt be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő támadások. Az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát.

hirdetés
Közösség