Milliókat költ a Microsoft a hibák kigyomlálására

​A Microsoft a hibavadász programjának keretében eddig több mint 60 millió dollárral jutalmazta a sebezhetőségek feltáróit.
 

A Microsoft 2013-ban indította útjára az első hibavadász programját azzal a céllal, hogy a Windows 8.1-et, valamint az (akkor még tesztverzió formájában elérhető) Internet Explorer 11 webböngészőt külső szakértők segítségével tudja biztonságosabbá tenni. Talán maga a vállalat sem gondolta, hogy néhány év múlva mekkora sikere lesz a kezdeményezésének.
 
A hibavadászat eleinte meglehetősen lassan kezdett beindulni. Az első években kevesebb mint 100 hibabejelentést kapott a cég, és néhány tucat szakember vett részt a programban. Aztán amikor egyre több vállalat, egyre nagyobb jutalmakkal próbálta rávenni a nagyérdeműt arra, hogy sérülékenységek után kutakodjon, és azokról etikus módon, szigorúan szabályozott módon adjon tájékoztatást, akkor a hibavadászat hirtelen nagy lendületet vett. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint a Microsoft kezdeményezése, amely manapság már 17 különféle területen várja a sebezhetőségi információkat. Egyebek mellett az Azure, az Edge, a Microsoft 365, a Windows, valamint az Xbox kapcsán is. A legnagyobb összegű díj jelenleg 250 ezer dollár. Ezt az kaphatja meg, aki a Hyper-V esetében kritikus veszélyességű biztonsági hibát tár fel, és jelez a Microsoftnak.
 
A vállalat a hibavadász programja kacsán kifejtette, hogy eddig összesen 63 millió dollárt (ebből 60 milliót az utóbbi öt évben) fizetett ki a sebezhetőségek felfedezői számára. Több mint 70 országból érkeztek már bejelentések egyebek mellett profi biztonsági kutatóktól, etikus hackerektől, kutatóktól, tudósoktól és diákoktól is.
 
A legtöbb hibavadász programhoz hasonlóan, a Microsoft kezdeményezéséről is elmondható, hogy többszörösen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, amivel nemcsak a Microsoft és a hibák feltárói jártak jól, hanem a felhasználók is. Így ugyanis lerövidült a hibák detektálásának és javításának időszükséglete, ami biztonságosabb rendszereket eredményezett. Ugyanakkor korántsem szabad hátradőlni, hiszen egy véget nem érő küzdelemről beszélünk, aminek során mindig egy lépéssel a kiberbűnözők előtt kell(ene) járni.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség