Milliószámra terjednek a mobilvírusok

​Az első félévben több mint kétmillió kártékony androidos alkalmazás látott napvilágot, azaz minden nyolcadik másodpercben megjelent egy új kártevő.
 

A tavalyi év első feléhez viszonyítva több mint 10 százalékos növekedést regisztrált a G DATA az androidos kártevők számában. A német vírusvédelmi cég adatai szerint legalább kétmillió kártékony, Android kompatibilis alkalmazás látott napvilágot a hat hónap alatt, ami egy napra lebontva több mint 11 ezer új, problémás alkalmazást jelent.

Koronavírus és dropperek

A járvány idején azok az alkalmazások bizonyultak népszerűnek a támadók körében, melyek koronavírus-követő alkalmazásnak álcázták magukat. Legjobb esetben a járványügyi adatokat letöltő alkalmazások a háttérben reklámokat jelenítettek meg, de nem egyszer zsarolóvírust is tartalmaztak. 

A koronavírussal kapcsolatos átverések mellett a támadók egyre gyakrabban használnak úgynevezett droppereket a mobilos kártevők terjesztésére. A dropper egy telepítőcsomag Androidhoz, amely önmagában nem tartalmaz kártevő komponenseket. A fertőzés második fázisában tölti le, és telepíti az ártalmas összetevőket, így a támadók jobban tudják leplezni a szerzeményeiket a védelmi megoldások előtt.

Olcsó, de veszélyes

A G DATA szakemberei szerint az olcsó, nem neves gyártóktól származó androidos készülékek komoly biztonsági kockázatot jelentenek. Ezeket többnyire gyermekeknek vagy nagyszülőknek vásárolják, mint belépőszintű eszközt. Azonban előfordulhat, hogy az ellátási lánc egy pontján - és nem mindig a gyártónál - kártevő alkalmazást telepítenek rájuk, vagy módosítják az operációs rendszerüket. 

A fertőzés első jele lehet az akkumulátor gyors merülése - annak ellenére, hogy új készülékről van szó. A háttérben működő alkalmazások és folyamatok ugyanis növelik a készülékek energiafogyasztását. Egy másik árulkodó jel lehet, hogy a hivatalos banki alkalmazásokat nem tudják telepíteni a felhasználók. Ezért a G DATA szakértői azt javasolják, hogy a mobiltelefonunkat és a tabletünket is védjük korszerű antivírus appokkal. 
Vélemények
 
  1. 3

    A GitLab egy közepes veszélyességű sérülékenységet orvosolt.

  2. 5

    A SonicWall egy súlyos, nulladik napi sebezhetőségről számolt be.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség