Minden harmadik kisvállalatnál tűnnek el adatok

Minden harmadik kisvállalat szembesül adatvesztéssel. Ennek ellenére gyakorta még a legalapvetőbb védelmi intézkedések is elmaradnak.
 

A kibertámadások, a hardveres meghibásodások, a véletlen vagy szándékos károkozások a kivállalatok informatikai rendszereinek esetében is komoly kockázatot jelentenek. Ugyanakkor a kockázatok kezelése sokszor korántsem megfelelő, amit a kisebb cégek gyakorta a pénzügyi és humán erőforrások szűkösségével indokolnak, és inkább a napi munkamenetre koncentrálnak. Csakhogy mindez komoly károkhoz vezethet.
 
A Kaspersky által készített biztonsági felmérés megállapításaiból az látható, hogy az adatvesztést, adatsérülést elszenvedő cégek száma évről évre nő, különösen a kisvállalkozások körében. A kisebb cégek esetében számszerűsítve mindez 6 százalékos növekedést jelentett az elmúlt évben. Ezzel pedig 36 százalékra nőtt a pórul járt kisvállalkozások aránya. A közepes és nagyvállalatok esetében ez az arány 48 és 53 százalékra adódott. Vagyis nagyon sok szervezetnél fordul elő adatvesztés.
 
A baj nem kicsi, mégis problémás a védelem
 
A következmények elkerülése érdekében a kisvállalkozásoknak is fel kellene készülniük az adatbiztonsági incidensekre. A felmérésből azonban az derül ki, hogy egyharmaduknál nincs semmiféle központi biztonságmenedzsment eszköz, és gyakran a számítógépek védelmének biztosítása a PC-t használó alkalmazott felelőssége (papíron).
 
Emellett az is elgondolkodtató, hogy a kisvállalatok 25 százaléka egyéni felhasználók számára fejlesztett biztonsági szoftvereket használ. Bár ezek valóban biztosítanak egy bizonyos szintű védelmet, az otthoni felhasználók számára készült megoldások nem rendelkeznek olyan specifikus funkciókkal, amelyek a vállalati biztonsághoz szükségesek. Különösen problémás a szerverek védelme, mivel ezt az üzleti környezetbe szánt védelmi alkalmazások tudják biztosítani. Nyilván mindennek anyagi okai is vannak, hiszen adott esetben egy vállalatbiztonsági termék költségesebb, mint az otthoni környezetbe szánt szoftverek. A jó hír viszont, hogy több gyártó is kínál már olyan kisvállalati megoldásokat, amelyek bevezetése, telepítése viszonylag egyszerűen és gyorsan kivitelezhető.
 
"A kisebb vállalkozások főként a mindennapi működésükre összpontosítanak. A kiberbiztonság valószínűleg nem a prioritási listájuk élén szerepel, azonban a probléma figyelmen kívül hagyása csak növeli a későbbi költségeket. Hogy miért? Mert a rosszindulatú programok nem tesznek különbséget az áldozataik között, és mert minden kis szervezetnek van veszítenivalója, például az érzékeny adatai" - nyilatkozta Andrej Dankevics, a Kaspersky üzletágvezetője. 
 
A Kaspersky a következőket tanácsolja a kisvállalkozásoknak a kiberbiztonsági kockázatok kezeléséhez:
 
 • Tanítsanak meg minden alkalmazottat a kiberbiztonság alapjaira. Például, hogy ne nyissanak meg, illetve ne tároljanak ismeretlen levélküldőktől vagy webhelyekről származó fájlokat, mert ezek az egész vállalatra nézve ártalmasak lehetnek.
 • Rendszeresen emlékeztessék az alkalmazottakat arra, hogy miként kell az érzékeny adatokkal bánni.
 • Tegyék kötelezővé a hivatalos forrásokból letöltött, jogtiszta szoftverek használatát.
 • Készítsenek biztonsági másolatot a nélkülözhetetlen adatokról, és rendszeresen frissítsék az informatikai berendezéseket, illetve az alkalmazásokat.
 • Használjanak kifejezetten a kisvállalkozások számára kifejlesztett, minimális szaktudást igénylő kiberbiztonsági termékeket.
Vélemények
 
 1. 3

  A FortiClient for Windows legújabb kiadása egy biztonsági hibát is megszüntet.

 2. 3

  A VMware egy olyan sebezhetőséget javított, amely számos, széles körben használt alkalmazását érinti.

 3. 1

  A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1