Nem hagyja békén az okostelefonokat a SharkBot vírus

​Ismét egyre jelentősebb támadásokat indít az androidos mobilokat fertőző SharkBot trójai.
 

A SharkBot első változatát tavaly októberben detektálta az olasz Cleafy biztonsági cég kutatócsoportja. Már akkor lehetett látni, hogy egy olyan kártékony programról van szó, amellyel hosszabb távon is komolyan kell számolni. Ugyan néhány hónapon keresztül a SharkBot kapcsán nem igazán voltak újabb fejlemények, de márciusban aztán nagyon rákapcsoltak a fejlesztők. Akkor már a hivatalos Play áruházban is felütötte a fejét a károkozó, amely képes volt a felhasználó által megadott adatok kémlelésére, naplózására, SMS-üzenetek kiszivárogtatására, és adott esetben a készülék feletti irányítás teljes átvételére.
 
A SharkBotnak májusban jelent meg a 2-es verziója, amely elsősorban a vezérlőszervereivel folytatott kommunikáció terén szolgált újdonságokkal, valamint egy DGA (Domain Generation Algorithm) algoritmus is belekerült. Augusztusban pedig a Fox IT szakértői leplezték le a 2.25-ös verziót, amely napjainkban is terjed. Legutóbb az alábbi két alkalmazás kapcsán sikerült kimutatni:
 • Mister Phone Cleaner
 • Kylhavy Mobile Security

 
 
 1. 3

  A Nextcloud fejlesztői biztonsági hibákról számoltak be.

 2. 4

  Az NVIDIA több mint két tucat sérülékenységet javított.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Meghackelt mackó, kémkedő baba

Az ESET szakemberei az okosjátékok által jelentett információbiztonsági kockázatokra hívták fel a figyelmet.

A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

hirdetés
Közösség