Nem kis falat a jelszómentesség

A jelszómentesség vállalati környezetekbe történő bevezetése sok kihívást fog tartogatni a jövőben.
 

A jelszavak nem csupán a vállalatok dolgát nehezítik meg, hanem a felhasználókét is, akik számos online fiókot használnak a munkájuk során és a magánéletükben egyaránt. Ezért sok esetben több helyen azonos jelszót adnak meg, amit igyekeznek a legegyszerűbben megjegyezhetőre választani.
 
Irány a jelszómentesség
 
Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a jelszómentes megoldások. Ezek esetében a mobiltelefon vagy egy fizikai biztonsági kulcs lehet a fő hitelesítési eszköz, amelyen a felhasználó az általa preferált azonosítási módszert alkalmazza, például egy PIN-kódot vagy ujjlenyomatot. Ennek megadása után léphet be az adott alkalmazásba vagy szolgáltatásba.
 
A fizikai biztonsági kulcs lehet egy egyszerű USB-s eszköz, amelynél a hitelesítés megerősítéséhez csak érintésre van szükség. Létezik azonban olyan is, amely beépített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik. Természetesen sokan kényelmesebbnek találják az okostelefon használatát, hiszen így nem kell további eszközzel bajlódni.
 
A nagyobb szolgáltatók már korábban is szorgalmazták ennek a módszernek a használatát. Az elképzelés gyakorlati terjedésének komoly lökést adott a legújabb FIDO szabvány, amelyet egyre szélesebb körben alkalmaznak. A Google, az Apple és a Microsoft hamarosan minden platformjára kiterjeszti a FIDO támogatását, legyen szó mobilról, számítógépről vagy böngészőkről.
 
A Micro Focus szerint azonban a vállalatok nem tudnak egyik pillanatról a másikra átállni az új módszerre. Sokaknak kihívást jelent az új megközelítés integrálása a saját, összetett infrastruktúráikba, és annak összehangolása a meglévő hitelesítési megoldásaikkal. Emellett a különféle hitelesítési technológiák együttes felügyelete is nehézséget okoz.
 
E téren nyújthatnak segítséget azok az azonosságkezelő rendszerek, amelyek már képesek megbirkózni a jelszómentes technológiákkal is. Ezek révén a szervezetek egységes szabályokat alkalmazhatnak minden azonosítási eljárásra, ami elősegíti a biztonság növelését és a megfelelőségi előírások betartását.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség