Ostrom alatt áll több ezer webáruház

A Magento alapú webáruházak közül sok meglehetősen nehéz időszakon van túl. Az elmúlt napokban ugyanis rekordmennyiségű kibertámadás sújtotta ezeket a webshopokat.
 

Az Adobe Magento egy széles körben használt e-kereskedelmi platform, amelynek közösségi (ingyenes) és fizetős változata is létezik. Világszerte sok ezer webáruház alapját adja a Magento technológia, így nem csoda, hogy a kiberbűnözés is rendszeresen célkeresztbe állítja. Teszi mindezt azért is, mert e webáruházak az egyforma (vagy nagyon hasonló) kódbázisok miatt viszonylag egyszerűen támadhatók tömegesen, automatizált módon. Az elmúlt napokban is egy ilyen támadássorozat vette kezdetét, amelynek megközelítőleg kétezer webáruház esett áldozatául.
 
A feketekalaposok akciójára ezúttal a hitelkártya-biztonsággal foglalkozó Sanguine Security (Sansec) cég biztonsági kutatói figyeltek fel. A vizsgálataik során kiderült, hogy az elkövetők ezúttal is úgynevezett MageCart típusú támadásokat indítottak, amik során hitelkártyákkal kapcsolatos adatokat igyekeztek bezsebelni. Ehhez pedig olyan kódokat is használtak, amikkel korábban a szakértők még nem találkoztak, vagyis ebből a szempontból a támadások egy új hullámáról beszélhetünk.
 
Az elemzések szerint a támadások múlt hét péntekén indultak, amikor rövid időn belül 10 webshop kódját sikerült kompromittálniuk az elkövetőknek. A hét végére azonban a térdre kényszerített webáruházak száma már meghaladta az 1900-at. A Sansec úgy nyilatkozott, hogy 2015 óta - amióta figyeli az e-kereskedelmi rendszerek ellen indított támadásokat - nem volt meg ekkora volumenű, automatizáltan elkövetett támadássorozat. A legutóbbi tavaly júliusban volt megfigyelhető, akkor azonban az áldozatul esett webáruházak száma ezer alatt maradt.
 
A Sansec vizsgálata szerint az elkövetők - különféle sebezhetőségeken keresztül - az érintett szerverekre, tárhelyekre egy mysql.php fájlt töltöttek fel, amelyen keresztül web shellhez jutottak. Ezt követően további kódokat tudtak lementeni a kiszolgálókra. Amennyiben az érintett szerveren a Magento 1.x kiadása futott, akkor egy prototype.js nevű JavaScript állomány segítségével követték el az adatlopásokat, míg Magento 2.x esetén egy manipulált, jquery.js fájl volt a segítségükre. Amikor a vásárló a "fertőzött" webshopok valamelyikében eljutott a rendelés megerősítéséig, akkor ezek a kódok aktivizálódtak, és továbbították a webáruház felületén megadott fizetési adatokat egy távoli kiszolgálóra.
 
Védelmi megfontolások
 
A Sansec - és a sokasodó MageCart támadás miatt már a VISA is - azt javasolja, hogy a Magento alapú webáruházak üzemeltetői minél hamarabb térjenek át a 2.x-es verziók használatára, mivel az 1.x-es „sorozat” júniustól nem kap frissítéseket. Emellett az adatok azt mutatják, hogy a 2-es kiadások nehezebben támadhatók, így az elkövetők továbbra is inkább a régebbi alapokon nyugvó webshopokat „kedvelik”. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy az újabb verziók esetében ne lennének kockázatok, ezért azok frissítésére, valamint megfelelő védelmére is komoly figyelmet kell szentelni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség