Balasys IT Kft.

Telefonszám: +36 1 646 4740
E-mail: info@balasys.hu
Web: www.balasys.hu

Középpontba kerül a Zero Trust

A vállalatok 99%-a szerint a Zero Trust bevezetése fontos, ezen belül 75%-uk szerint kritikus vagy nagyon fontos lenne.

A One Identity, a jogosultság- és hozzáféréskezelési megoldások egyik piacvezető szoftvercége kutatást készített ezernél is több, nyugat-európai, észak-amerikai és ausztráliai közép- és nagyvállalat körében a legújabb IT-biztonsági koncepcióról, a Zero Trustról. A kutatás egyik fő megállapítása szerint habár szinte minden vállalat elismeri a Zero Trust fontosságát, különböző problémák miatt még csak kevesen építették azt ki. A Balasys, amely a One Identity szoftverei mellett saját fejlesztésű IT-biztonsági megoldásokat is forgalmaz, egy olyan Zero Trust portfoliót hozott létre, ami a meglevő architektúra kiegészítésével, vagy akár zöldmezős beruházásként is bevezethető.
 
A One Identity kutatása, amelynek eredményei a nemzetközi trendeket egyre kisebb késéssel követő magyar piacon is relevánsak, megállapította:

A vállalatok 14%-a már bevezetett, 39%-a elkezdett bevezetni, 22%-uk pedig az elkövetkező egy évben fog bevezetni Zero Trust megoldást.

A megkérdezettek véleménye szerint a Zero Trust bevezetését a hozzáférések folyamatos ellenőrzésével (49%) és a felhasználók hozzáféréseinek és kiemelt jogosultságainak monitorozásával (48%) érdemes elkezdeni.

Csak a megkérdezettek 21%-a biztos abban, hogy szervezete pontosan érti a Zero Trust modell lényegét.

A bevezetés előtt álló két leggyakoribb akadály az azt illető bizonytalanság, hogyan érdemes nekikezdeni (32%), és a folyamatos jogosultság- és hozzáférés-kezelés bevezetésének szükségessége (32%). 

A Zero Trust egy az utóbbi években népszerűvé vált biztonsági koncepció, aminek középpontjában az az alapelv áll, hogy a szervezetek automatikusan nem bízhatnak meg senkiben, sem a céges hálózaton belül, sem azon kívül. A Zero Trust szerint a fókuszt a statikus hálózati határvédelemről a felhasználókra és az IT-erőforrásokra kell helyezni, a hozzáférés engedélyezése előtt ellenőrizni kell mindent és mindenkit, ami a rendszerhez csatlakozik.
 
A felhőalkalmazások, a BYOD és az otthoni munkavégzés eltüntették a céges hálózat határait – a klasszikus értelemben vett, megbízható vállalati hálózatok már a múlté. Az informatikai csapatok ma már csak korlátozottan képesek ellenőrizni a felhasználói eszközöket és az IT infrastruktúrát. Ezt a trendet felismerve nyer egyre nagyobb teret a Zero Trust koncepció, aminek fontosságát 2021 májusában Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is kiemelte az USA kibervédelmét javítani szándékozó rendeletében: „A szövetségi kormányzatnak követnie kell a biztonsági legjobb gyakorlatokat, a Zero Trust architektúra irányába kell haladni.”
 
Cseledi Sándor, a Balasys ügyvezetője elmondta: „a Zero Trust modell alapelvei alapján létrehoztuk Zero Trust portfóliónkat, ami a saját fejlesztésű és az általunk forgalmazott termékek és szolgáltatások kombinációjából épül fel. Fontos kiemelni, hogy nemcsak zöldmezős beruházásként, hanem az adott szervezet biztonsági rendszerében már meglevő elemek felhasználásával, azokra ráépítve, azokat kiegészítve is bevezethető. Központi eleme a hazai piacon jól ismert hálózatbiztonsági megoldás, a Zorp Gateway, ami kiegészíthető Active Directory-kezeléssel, kiemelt hozzáférés-kezeléssel, központi naplókezeléssel és API-biztonsággal is. Mivel a Zero Trust hazánkban még közel sem olyan ismert, mint az USA-ban, nagy hangsúlyt fektettünk tanácsadói csapatunk alapos kiképzésére, akik egyedileg segítenek az érdeklődőknek és partnereinknek a számukra optimális Zero Trust-alapú megoldás megtervezésében, telepítésében és testreszabásában.”
Az oldalt partnerünk szerkeszti, annak tartalmáért felelősséget nem vállalunk!