Rohamléptekkel fejlődik a VirusTotal

​A VirusTotal mesterséges intelligenciára épülő védelmi szolgáltatása új lehetőségekkel és képességekkel bővült.
 

Ahogy arról május elején már beszámoltunk, a VirusTotal egy igen ígéretes védelmi megoldással bővült, amelynek segítségével mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra épülő technológiák révén lehetett elkezdeni kártékony kódok után kutakodni. A Code Insight nevű funkció mögött az idei RSA konferencián bemutatott Google Cloud Security AI Workbench húzódik meg, amely az úgynevezett Sec-PaLM modellt használja. Ezt a modellt alapvetően biztonsági feladatokra hangolták a fejlesztők.
 
A Code Insight alapos ellenőrzésnek veti alá az állományokat, figyeli az azok által kezdeményezett műveleteket, és mesterséges intelligencia révén igyekszik feltárni a potenciálisan gyanús viselkedésmintákat. Az első változata azonban meglehetősen limitált képességekkel rendelkezett mind az elemezhető fájltípusok, mind a fájlméretek vonatkozásában. A fejlesztők azonban nem tétlenkedtek, és már bővítették is a repertoárjukat.
 
A Code Insight az eddigi PowerShell támogatás mellett immár az alábbi fájltípusokkal is kompatibilis, miközben a vizsgálható fájlok mérete megduplázódott:
 • Batch (BAT)
 • Command Prompt (CMD)
 • Shell (SH)
 • VBScript (VBS)
 • AutoHotkey (AHK)
 • Python (PY)
 
A fentiek mellett a fejlesztők tovább finomították a kártékony kódok detektálására kialakított modelleket, és a kapcsolódó webes felületet is átláthatóbbá tették.
 
Jó hír, hogy ezzel a fejlesztések korántsem értek véget. A tervek szerint a közeljövőben a következő újdonságok várhatók:
 • további fájltípusok ellenőrzési lehetősége
 • kompatibilitás kialakítása bináris és futtatható állományokkal
 • kontextus alapú elemzések.
Vélemények
 
 1. 4

  A QNAP újabb biztonsági frissítéseket adott ki.

 2. 3

  A GNU glibc kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

 3. 3

  A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség