Saját magát is titkosítja a Cactus zsarolóvírus

​A Cactus zsarolóvírus már önmagát is titkosítja annak érdekében, hogy minél nagyobb valószínűséggel tudja átejteni a víruskeresőket.
 

Az sajnos korántsem szokatlan jelenség, hogy napi rendszerességgel jelennek meg különféle zsarolóvírusok, illetve azok variánsai, hogy aztán fájlok titkosításával és/vagy adatszivárogtatással hozzájárulhassanak ahhoz, hogy az internetes csalók pénzt követelhessenek az áldozataiktól. Az azonban már nem megszokott, hogy egy olyan szerzemény bukkan fel, amely nem kizárólag a felhasználók állományait titkosítja, hanem a sajátjait is.
 
A Kroll vállalat biztonsági kutatói a Cactus nevű zsarolóprogram vizsgálata során derítettek fényt a károkozó trükkjére. Ennek lényege, hogy a kártékony program a saját állományait is titkosítottan kezeli. Egyrészt a futtatásához szükséges fájlja tömörített és titkosított formában jut be az áldozatok hálózataiba. (Ehhez a vírus a teljesen legális és széles körben használatos 7-Zip alkalmazást hívja segítségül.) Ráadásul nem kizárólag a futtatható fájlja kódolt, hanem a működését szabályzó, konfigurációs állomány is, amelyet csak a csalók által ismert dekódoló kulcs birtokában lehet visszafejteni.

 
 
  1. 4

    A QNAP újabb biztonsági frissítéseket adott ki.

  2. 3

    A GNU glibc kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség