Sajthiányt okozott egy zsarolóvírus

​Egy zsarolóvírussal végrehajtott kibertámadás vezetett odáig, hogy Hollandiában a boltok polcairól eltűntek a sajtok.
 

A kibertámadásokról szóló hírek sokszor komoly károkról számolnak be, de ezek a mindennapokban igazán akkor válnak kézzelfoghatóvá, amikor egy-egy incidenst követően az emberek a saját bőrükön érzik a következményeket. Egy holland céget ért támadás is igencsak "látványosra" sikerült, és a holland vásárlók saját szemükkel láthatták, hogy mihez vezethet egy számítógépes vírus támadása.
 
A múlt héten a Bakker Logistiek egy komoly biztonsági incidensről számolt be, aminek következtében nem kizárólag informatikai, hanem súlyos logisztikai nehézségek támadtak szerte Hollandiában. A vállalat az ország egyik legnagyobb olyan cége, amely élelmiszerek raktározásával, elosztásával foglalkozik. Különösen a hűtést igénylő termékek piacán van jelen.
 
A vállalat informatikai rendszerébe egy zsarolóvírus került, amely elkezdett terjedni a hálózatban, és számos kiszolgálót tudott kompromittálni. A károkozó terjedése láttán a cég úgy határozott, hogy leállítja a teljes informatikai hálózatát, amíg nem sikerül úrrá lenni a fertőzésen. Ennek következtében azonban az alkalmazottak nem tudtak rendeléseket felvenni, nem tudták szervezni a fuvarokat, de a vállalat elmondása szerint még az is gondot okozott, hogy a hatalmas raktárban megtalálják a kiszállítandó árukat. A támadás következtében a holland boltok polcairól legelőször a sajttermékek kezdtek elfogyni utánpótlás hiányában. A boltok pedig elkezdték tájékoztatni a vásárlóikat, hogy a logisztikai partnerük gőzerővel dolgozik a probléma megoldásán.


Forrás: NOS
 
Azt egyelőre nem közölte a vállalat, hogy melyik zsarolóvírus okozta a fennakadásokat, de azt elárulta, hogy a biztonsági mentésekből sikerült helyreállítania a kritikus fontosságú rendszereit, így vélhetőleg nem kell teljesítenie a zsarolók követeléseit.
 
Érdemes megjegyezni, hogy nem a Bakker Logistiek volt az első olyan jelentős logisztikai vállalat, amely hűtőt áruk elosztásával foglalkozik, és zsarolók áldozatává vált. Tavaly novemberben ugyanis az Americold járt hasonlóan, amelynek a teljes e-mail, telefon, valamint logisztikai és kereskedelmi rendszere bénult meg az incidenst követően.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome 90-es verziójának megjelenésével 19 biztonsági rés vált befoltozhatóvá.

  2. 4

    Az Adobe több mint egy tucat biztonsági hibát szüntetett meg az Acrobat és a Reader alkalmazásaiban.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség