Sok veszélyt hordoznak a böngészős értesítők

​A csalók egyre gyakrabban élnek vissza a webböngészőkbe épített értesítési lehetőségekkel. Érdemes figyelni rá, hogy mit engedélyezünk netezés közben.
 

A webböngészőkben megjelenő értesítők alapvetően hasznos szolgálatot tesznek, hiszen egyes portálok ezen keresztül hívják fel a figyelmünket arra, ha új tartalom vált elérhetővé. Csakhogy - mint oly sok más sem - ez a lehetőség sem kerülte a csalók figyelmét. 

A Kaspersky felmérése szerint idén január eleje és szeptember vége között 69 százalékkal emelkedett azon böngészős értesítők száma, amelyek nemkívánatos reklámok megjelenítését segítették elő, vagy különféle online csalásokhoz vezettek. A biztonsági cég védelmi megoldásai az említett időszakban 14 millió nemkívánatos feliratkozási engedélykérést blokkoltak. 

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az értesítők sok veszélyt hordozhatnak, ha azok nem megbízható forrásból származnak. Egyebek mellett reklámokkal bosszanthatják a felhasználókat, adathalász támadások kezdeményezését segíthetik elő, de akár nemkívánatos programok vagy böngészőkiegészítők telepítéséhez is hozzájárulhatnak.

A kedvezőtlen trendeket a Mozilla is megerősítette. A Firefoxból származó telemetriai adatok ugyanis arról árulkodnak, hogy egyetlen hónap alatt a Firefox 63-as verziója 1,45 milliárd feliratkozási kérést jelenített meg. Ezek közül 23,68 millió alkalommal engedélyezték a felhasználók az értesítőket. 

A fentiek láttán nem csoda, hogy mind a Google, mind a Mozilla újabb lépeseket tervez a böngészős értesítőkkel kapcsolatos problémák kezelése érdekében. A Firefox hamarosan az engedélyező ablakokban a tiltást fogja alapértelmezésként felkínálni, majd a 72-es verziótól kezdődően már csak a címsorban megjelenített ikonra való kattintással lehet előhívni az értesítők küldését engedélyező kis ablakot. A Chrome szintén ebbe az irányba halad, és csak a címsorban megjelenített szöveg, illetve ikon fog árulkodni arról, hogy az adott weboldal értesítőkre történő feliratkozásra buzdít. 

A lényeg azonban az, hogy csak megbízható weboldalak esetén iratkozzunk fel webes értesítőkre. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Moodle-ban felfedezett sebezhetőség XSS-típusú támadásokat tehet lehetővé.

  2. 4

    A Cisco számos hibajavítást tett elérhetővé az IOS XR-hez.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Ingyenes eszközt fejlesztett az ESET a BlueKeep sebezhetőség ellenőrzésére

Az ESET nemrég kiadott egy ingyenes BlueKeep (CVE-2019-0708) eszközt annak ellenőrzésére, hogy a Windows operációs rendszert futtató számítógép védett-e a sérülékenység kihasználása ellen.

iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

hirdetés
Közösség
1