Sok veszélyt hordoznak a böngészős értesítők

​A csalók egyre gyakrabban élnek vissza a webböngészőkbe épített értesítési lehetőségekkel. Érdemes figyelni rá, hogy mit engedélyezünk netezés közben.
 

A webböngészőkben megjelenő értesítők alapvetően hasznos szolgálatot tesznek, hiszen egyes portálok ezen keresztül hívják fel a figyelmünket arra, ha új tartalom vált elérhetővé. Csakhogy - mint oly sok más sem - ez a lehetőség sem kerülte a csalók figyelmét. 

A Kaspersky felmérése szerint idén január eleje és szeptember vége között 69 százalékkal emelkedett azon böngészős értesítők száma, amelyek nemkívánatos reklámok megjelenítését segítették elő, vagy különféle online csalásokhoz vezettek. A biztonsági cég védelmi megoldásai az említett időszakban 14 millió nemkívánatos feliratkozási engedélykérést blokkoltak. 

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az értesítők sok veszélyt hordozhatnak, ha azok nem megbízható forrásból származnak. Egyebek mellett reklámokkal bosszanthatják a felhasználókat, adathalász támadások kezdeményezését segíthetik elő, de akár nemkívánatos programok vagy böngészőkiegészítők telepítéséhez is hozzájárulhatnak.

A kedvezőtlen trendeket a Mozilla is megerősítette. A Firefoxból származó telemetriai adatok ugyanis arról árulkodnak, hogy egyetlen hónap alatt a Firefox 63-as verziója 1,45 milliárd feliratkozási kérést jelenített meg. Ezek közül 23,68 millió alkalommal engedélyezték a felhasználók az értesítőket. 

A fentiek láttán nem csoda, hogy mind a Google, mind a Mozilla újabb lépeseket tervez a böngészős értesítőkkel kapcsolatos problémák kezelése érdekében. A Firefox hamarosan az engedélyező ablakokban a tiltást fogja alapértelmezésként felkínálni, majd a 72-es verziótól kezdődően már csak a címsorban megjelenített ikonra való kattintással lehet előhívni az értesítők küldését engedélyező kis ablakot. A Chrome szintén ebbe az irányba halad, és csak a címsorban megjelenített szöveg, illetve ikon fog árulkodni arról, hogy az adott weboldal értesítőkre történő feliratkozásra buzdít. 

A lényeg azonban az, hogy csak megbízható weboldalak esetén iratkozzunk fel webes értesítőkre. 
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség