Súlyos hiba volt a Trend Micro jelszókezelőjében

​A Trend Micro jelszókezelője egy veszélyes biztonsági hibát tartalmazott. A biztonsági szoftver emiatt vírustámadásokhoz is hozzájárulhatott volna.
 

A biztonsági kutatók a védelmi alkalmazásokat sem kímélik a vizsgálataik során. Nyilván jó okkal keresik ezen szoftverekben is a hibákat, már csak azért is mert széles körben használt programokról van szó, amelyek sok esetben magas jogosultsági szinten működnek Ezáltal egy esetleges biztonsági rés kihasználásával nagyobb károkat lehet előidézni, mint egy normál szoftver sebezhetőségével.

Peleg Hadar, a SafeBreach szakértője a Trend Micro Password Manager alkalmazás kapcsán derített fényt egy súlyos sérülékenységre. Ez a szoftver önálló programként is elérhető, de emellett szerves részét képezi a vállalat Premium és Maximum Security 2019 megoldásainak. A sebezhetőség pedig mindegyik esetben kockázatot jelent. 

Hadar azt vette észre, hogy a szóban forgó alkalmazáshoz tartozó Trend Micro Password Manager Central Control Service (PwmSvc.exe) szolgáltatás valamilyen rejtélyes oknál fogva az indításakor egy olyan tmtap.dll fájlt keres a számítógépen, ami nem is létezik. Ráadásul mindezt nem kizárólag a rendszerkönyvtárak esetében teszi meg, hanem minden olyan mappában, amelyek a PATH környezeti változóban szerepelnek. Amikor Hadar erre rájött, akkor nem volt más teendője, mint egy megfelelő mappába (nála ez a c:/python27 volt) bemásolni egy tetszőleges tartalmú, tmtap.dll nevű fájlt. Ezt a Trend Micro alkalmazása be is töltötte az indulásakor. Ekkor pedig az is világossá vált, hogy a biztonsági szoftver a DLL-fájlok digitális aláírását sem követeli meg, anélkül is betölti azokat. 

A DLL-kezelési hiba azért is problémás, mert a Password Manager SYSTEM jogosultsági szinten fut, azaz kiemelt jogosultságokkal. A vírusírók pedig elérhetik azt, hogy a kártékony kódjaik egy megbízható folyamat mögül, izmos jogosultságokkal kerüljenek be a memóriába. 

A Trend Micro a biztonsági hibát már javította. A frissítés (5.0.0.1058-ös verzió) jó esetben már rákerült az érintett számítógépekre az automatikus frissítési funkciók segítségével, de a legújabb kiadások a cég weboldalairól is beszerezhetők. (A mostani hibajavítások egy másik, hasonló sebezhetőséget is megszüntetnek az alkalmazásban.)
Vélemények
 
  1. 3

    A FortiClient for Windows legújabb kiadása egy biztonsági hibát is megszüntet.

  2. 3

    A VMware egy olyan sebezhetőséget javított, amely számos, széles körben használt alkalmazását érinti.

  3. 1

    A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1