Súlyos hibát vétett a Toyota

A Toyota Japánban egy jelentős adatbiztonsági incidensről számolt be, amelynek következtében kétmillió járműhöz kapcsolódó GPS-adat került veszélybe.
 

A Toyota Motor Corporation közleményben számolt be arról, hogy egy súlyos biztonsági hiányosságra lett figyelmes az egyik adatbázisa kapcsán. Az egyik, felhős infrastruktúrában tárolt adatbázis célja az volt, hogy a gépjárművekből származó helykoordinátákat tárolja és kezelje. Ennek konfigurálásába azonban egy komoly hiba csúszott, aminek következtében az adatok mindenféle jelszó nélkül, bárki számára hozzáférhetővé váltak az interneten keresztül. 

A gyártó jelezte, hogy a biztonsági rés felfedezését követően azonnal megtette a szükséges védelmi intézkedéseket, és az adatbázis külső elérését blokkolta. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ez mennyire volt már megkésett cselekedett. A még folyamatban lévő vizsgálatok szerint a kiszolgáltatottá vált adatokkal eddig nem történtek visszaélések.

A Toyota szerint a szóban forgó adatbázisban a gépkocsik tulajdonosainak adatai nem voltak megtalálhatók, ellenben az alábbi adatokat tartalmazta:
 • gépkocsik alvázszáma
 • GPS-egységek azonosítói
 • helykoordináták 

A kiszolgáltatott adatbázisban azon járművekhez tartozó adatokat voltak, amelyek tulajdonosai 2012. január 2. és 2023. április 17. között használták az alábbi szolgáltatások valamelyikét:
 • T-Connect G-Link, 
 • G-Link Lite
 • G-BOOK 

A vizsgálatok alapján körülbelül 2.150.000 gépkocsit érinthet az incidens.

Közben a Toyota egy további közleményt is kiadott Japánban, amiben felvázolta annak lehetőségét, hogy az incidensben nem kizárólag helyinformációk kerülhettek veszélybe, hanem egyes gépkocsik által készített külső, környezeti videofelvételek is. 
Vélemények
 
 1. 4

  A QNAP újabb biztonsági frissítéseket adott ki.

 2. 3

  A GNU glibc kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

 3. 3

  A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség