Szabványosítás vár a webböngészők bővítményeire

Négy nagy rivális fejlesztővállalat összefogott annak érdekében, hogy a jövőben szabványos keretek között lehessen fejleszteni és használni webböngészőkhöz készült bővítményeket.
 

Jelenleg az egyes böngészőmotorok meglehetősen különböző módon teszik lehetővé a kiegészítők fejlesztését. Mindez pedig sokszor igencsak negatív hatással van a fejlesztők munkájára, a fejlesztési erőforrásokra és nem utolsó sorban a biztonságra is. Már csak azért is, mert szükség esetén több böngésző esetében kell ellenőrizni a bővítmények működését, ráadásul olyan módon, hogy a védelmi szabályok, előírások és lehetőségek webböngészőnként változnak.
 
A webböngészőket fejlesztő cégek is pontosan látják, hogy a bővítmények egyre fontosabb szerepet töltenek be, és azt is tudják, hogy nem kis feladat kiszűrni a kártékony, illetve a kéretlen funkciókkal megspékelt kiegészítőket. Noha az elmúlt években a cégek számos lépést tettek annak érdekében, hogy a nemkívánatos bővítményeket eltávolítsák a saját platformjaikról, azért e téren is inkább egy macska-egér háború alakult ki köztük és a csalók között.
 
Együtt talán könnyebb lesz
 
A fejlesztőcégek rájöttek arra, hogy leginkább az összefogás segíthet, amiből a fejlesztők és a felhasználók is profitálhatnak. Ezért aztán a Google, a Microsoft, az Apple és a Mozilla létrehozta a WECG (WebExtensions Community Group) csoportot, amelynek feladata, hogy szabványosítsa, egységesítse a webböngészőkhöz készülő bővítményeket, ezzel biztosítva a hatékonyság és a biztonság növelését.
 
A WECG képviselője szerint az elmúlt néhány évben ugyan a webböngészők elindultak egy egységesebb modell felé a bővítmények terén, de az új csoportnak mindezt tovább kell vinnie, és meg kell vizsgálnia, hogy a fejlesztők miként tudnak profitálni egy szabványosabb megközelítésből. Ezért ki akarnak alakítani egy olyan szabványt, amely lefedi a kiegészítők kompatibilitási, teljesítménybéli, biztonsági, adatvédelmi, hordozhatósági és karbantartási követelményeit. Mindez nem jelenti azt, hogy a négy nagy cég kidobná az eddigi modelleket, megoldásokat, sokkal inkább azokra építkezne, és azokat egységesítené.
 
Azért nem lesz minden kőbe vésve
 
A WECG csoport tagjai abban már megállapodtak, hogy az új szabványos keretrendszerrel nem fogják szabályozni a bővítmények terjesztésének mikéntjét. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben is megmarad mindegyik cég saját webes "áruháza", ahonnan a bővítmények telepíthetők lesznek. Ezeken az oldalakon pedig mindegyikük saját technikai, felülvizsgálati és szerkesztői házirendeket határozhat majd meg. Tehát ebből a szempontból egyelőre nem várható egységes fellépés.
 
A WECG jelezte, hogy örömmel venné, ha más böngészőfejlesztők is csatlakoznának a csoporthoz, de ugyanúgy várják fejlesztők jelentkezését is, akik szívesen segítenének egy egységes bővítménykezelés kialakításában.
Vélemények
 
  1. 4

    A Node.js egy biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 4

    A Fortinet a FortiPortal esetében kritikus veszélyességű hibákat is javított.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség