Támad a pythonos vírus

​Egy veszélyes, komplex támadások végrehajtására alkalmas trójai program a Pythonban rejlő lehetőségeket igyekszik a saját javára fordítani.
 

A PY#RATION trójai neve arra utal, hogy a fertőzése során használt egyik alapvető komponense Pythonban íródott. A kártevő ugyan nem teljesen új, mivel a legutóbbi vizsgálatok szerint már tavaly augusztusban is fertőzött, de a Securonix biztonsági kutatói úgy látják, hogy egyre intenzívebb és kifinomultabb módon támad, ahogy az újabb és újabb variánsai jelennek meg. Mindez azt is jelenti, hogy a mögötte álló vírusterjesztők meglehetősen aktívan fejlesztik a szerzeményüket. Ez pedig már csak azért is aggasztó, mivel az eddigi variánsok detektálási aránya sem éppen kecsegtető, azaz a károkozó meglehetősen hatékonyan képes átjutni a védelmi vonalakon.
 
A PY#RATION egy meglehetősen bonyolult fertőzési lánc mentén igyekszik térdre kényszeríteni a kiszemelt rendszereket. Általában adathalász levelekben terjed, amelyek közül a legtöbb egy-egy jelszóval védett, ZIP-állományt tartalmaz. A ZIP-fájlban pedig két, LNK-kiterjesztésű csatolmány található, például front.jpg.lnk és back.jpg.lnk néven. Amennyiben ezeket a felhasználó megnyitja, akkor két jogosítványkép jelenik meg a képernyőn, de a háttérben eközben a kártevő aktív, és egy vezérlőszerverről további állományokat szerez be egyebek mellett 'front.txt' és 'back.txt' néven. Ezeket átnevezi .bat kiterjesztésűre, és lefuttatja azokat. Ezzel kezdetét veszi a következő fertőzési fázis, aminek során további fájlok letöltése történik meg. Az Indítópultba pedig bekerül egy 'CortanaAssist.bat' nevű fájlra mutató hivatkozás. A kártevő ezzel biztosítja a perzisztens jelenlétét.
 
A PY#RATION károkozásra alkalmas kódjait a vírusírók EXE-fájlként készítik el (pyinstaller vagy py2exe révén). Ezzel ugyan a fájlméret megnő (14-32 MB), de a víruskeresők kisebb valószínűséggel riasztanak.
 
A kártékony program jelenlegi variánsának legfontosabb funkciói:
 • hálózatfelderítés
 • fájlátvitel
 • billentyűleütések naplózása
 • parancssoros műveletek végrehajtása
 • webböngészőkből történő adatok (hitelesítő adatok, cookie-k) kinyerése - (Chrome, Brave, Opera, Edge kompatibilitással)
 • vágólap tartalmának lementése
 
A PY#RATION további fontos jellemzője, hogy a vezérlőszerverével WebSocket alapon is képes kommunikálni, de ha ez nem működne, akkor még mindig alkalmas a TCP-alapú adatátvitelre a 80-as és a 443-as portokon keresztül.
Vélemények
 
 1. 3

  A HP Service Manager egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

 2. 4

  A QNAP két biztonsági hibáról számolt be.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő támadások. Az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát.

hirdetés
Közösség