Továbbra is sok a netes zaklató

​Az internetes zaklatások száma a múlt évben némileg csökkent, de még így is nagyon magas az ilyen incidenseknek áldozatul eső felhasználók száma.
 

A Kaspersky legújabb, stalkerware programokkal foglalkozó jelentése szerint a helyzet e károkozók téren kis mértékben javult az előző évhez képest. Ugyanakkor a világjárványt is fontos számításba venni, ugyanis a stalkerware programokat sokszor élettárs vagy partner élete feletti digitális kontroll eszközeként alkalmazzák. Ennek fényében nem meglepő, hogy a stalkerware programok által érintett felhasználók száma a 2020. március-június közötti időszakban jelentősebb csökkenést mutatott, majd a számok stabilizálódni kezdtek.
 
A stalkerware egyben egy olyan globális jelenség is, amely mérettől, társadalmi berendezkedéstől vagy kulturális viszonyoktól függetlenül szinte minden országot érint. A Kaspersky 2020-as listáját Oroszország, Brazília, az Amerikai Egyesült Államok, India és Mexikó vezeti: ezekben az országokban esnek a legtöbben áldozatul a zaklatás e formájának. Őket az első európai országként Németország követi a hatodik helyet elfoglalva a globális rangsorban. A dobogó első tíz helyére még Irán, Olaszország, az Egyesült Királyság és Szaúd-Arábia fért fel. Magyarország a középmezőnyben került.
 
"A stalkerware által érintett felhasználók száma továbbra is magas. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a számok mögött emberi életek húzódnak meg, és sokszor nem halljuk meg az áldozat néma segélykiáltását. Ezért úgy döntöttünk, hogy az elénk táruló képet megosztjuk a stalkerware ellen küzdő közösséggel, így mindnyájan jobban megismerhetjük a problémát" - fejtette ki Viktor Csebisev, a Kaspersky kutatás-fejlesztési csapatának vezetője.
 
Cselekvés a kibererőszak ellen
 
2021-től kezdődően a Kaspersky már négy partnerrel működik együtt az egész EU-ra kiterjedő "DeStalk" projektben, amelyet az Európai Bizottság is támogat. A DeStalk előtt, még 2019-ben, a biztonsági cég kilenc másik szervezettel együtt megalapította a Coalition Against Stalkerware kezdeményezést, amely mára 30 tagszervezetet tudhat soraiban. A koalíció célja a stalkerware programok iparági észlelésének javítása, valamint a közvélemény tájékoztatása.
 
„A koalíció lehetővé tette számunkra, hogy egy komplex problémát holisztikus módon közelítsünk meg. A problémára nem kínálkozik egyszerű megoldás, ezért több fronton is folytatnunk kell a harcot" - mondta Eva Galperin, az Electronic Frontier Foundation kiberbiztonsági igazgatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome 90-es verziójának megjelenésével 19 biztonsági rés vált befoltozhatóvá.

  2. 4

    Az Adobe több mint egy tucat biztonsági hibát szüntetett meg az Acrobat és a Reader alkalmazásaiban.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség